Nederlandse terreurverdachten: ‘Zijn in de val gelokt’
Foto: AFP

Zes terreurverdachten die in Rotterdam terechtstaan wilden een aanslag plegen op een festival. Tenminste, dat pleit het Nederlandse openbaar ministerie. Volgens de verdediging zijn ze echter in de val gelokt door een al te ijverige infiltrant van de politie. Zelf wilden ze alleen maar stoer doen en een beetje ‘met een kalasjnikov spelen’.

In Nederland staan zes terreurverdachten terecht wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag en lidmaatschap van een terreurorganisatie. De mannen, tussen de 21 en 35 jaar oud, werden in september vorig jaar aangehouden na een omvangrijke en politieactie. Daarbij maakten de speurders onder meer gebruik van een infiltrant die het vertrouwen van de verdachten wist de winnen.

Aanslag op festival

Die infiltrant moest daarbij omzichtig te werk gaan. Zo mocht hij zich niet schuldig maken aan uitlokking: het initiatief om bijvoorbeeld gewelddadige plannen ter sprake te brengen moest van de verdachten zelf komen. Uiteindelijk lukte dat en vroegen ze hem of hij hen wapens kon bezorgen: bomvesten, geweren, granaten en een autobom. Die moesten volgens de beschuldigingen gebruikt worden bij een aanslag op een niet nader genoemd festival. Het doel: zo veel mogelijk slachtoffers maken, naar het voorbeeld van de aanslag in de concertzaal Bataclan in Parijs.

De politie leverde aan de verdachten honderd kilo kunstmest (wat kan gebruikt worden om explosieven te maken). Later kregen ze nog enkele wapens die – zonder hun medeweten – onklaar gemaakt waren. Toen de politie de groep bij die gelegenheid in een gecoördineerde actie wilde aanhouden, probeerde een van de verdachten nog op de agenten te schieten, maar dat lukt niet omdat het wapen onklaar gemaakt was.

‘Spelen met kalasjnikov’

Voor de aanklager is het duidelijk dat de zes grootste plannen hadden voor een aanslag in Nederland, bleek gisteren op een tussentijdse zitting. De verdediging is het daar echter niet mee eens. Volgens de advocaten van de zes gaat het vooral om uitlokking. ‘Het Openbaar Ministerie heeft een groep gecreëerd en de vrees voor een aanslag gecreëerd’, klonk het. ‘Maar zonder het Openbaar Ministerie was er geen groep geweest’, aldus advocaat Serge Weening. Volgens hem is zijn cliënt door de infiltrant aangezet tot iets wat hij anders niet zou hebben gedaan. De levering van de wapens, het voorstel om de groep te trainen in het gebruik van wapens, …. : alles gebeurde op initiatief van de infiltrant, aldus de verdediging. De zes terreurverdachten zelf wilden slechts ‘spelen met een kalasjnikov’.

De hoofdverdachte in de zaak is Hardi N. (34). Hij werd eerder veroordeeld voor een poging uit te reizen naar Syrië. Hij kreeg uiteindelijk een relatief lage straf (24 maanden cel, waarvan 21 voorwaardelijk) omdat zijn deradicaliseringsproces goed leek te verlopen.

De volgende zitting is op 3 april. In tussentijd blijven de verdachten in de cel.