Regering-Michel keurt steun voor gascentrales goed
Foto: ISOPIX

De regering in lopende zaken heeft een wetsontwerp klaar om steun voor gascentrales te regelen, als vervanging voor de sluitende kerncentrales in 2025. De overheid mag de gascentrales ook zelf bouwen.

‘We moeten iedereen stimuleren om gascentrales te bouwen’, zei vicepremier Kris Peeters (CD&V) na afloop van de ministerraad op de radio. De drie resterende partijen van de regering hebben steunmechanismen goedgekeurd, zoals De Standaard vandaag aankondigde. Investeerders krijgen een vergoeding voor de capaciteit aan elektriciteit waar ze zich garant voor stellen. Het systeem moet ervoor zorgen dat er voldoende gascentrales gebouwd worden vóór de sluiting van de kerncentrales.

De timing is krap, en daarom heeft de regering de optie voorzien dat ze ook zelf gas- of andere centrales kan bouwen. De staat zou de installatie niet zelf uitbaten.

Hoop op meerderheid

Het wetsontwerp van minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) verhuist nu naar de Raad van State en moet nadien groen licht krijgen in de Kamer. Daar heeft de regering evenwel geen meerderheid meer. ‘Het zou me verwonderen als er in de Kamer geen meerderheid is om de energiebevoorrading te verzekeren’, zei vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). ‘Ik hoop op partners om ervoor te zorgen dat het licht niet uitgaat.’