Trekkingen loterij straks live te volgen op De Brouckèreplein
Foto: Photo News

De trekkingen van de Nationale Loterij vinden vanaf de zomer in een nieuwe winkel op het De Brouckèreplein in Brussel plaats. Voorbijgangers gaan die live kunnen volgen. In 2018 maakte de loterij trouwens 44 Belgen miljonair.

2018 was een recordjaar voor de Nationale Loterij met een omzet van 1,32 miljard euro, zo blijkt uit het jaarverslag. Dat is 52 miljoen meer dan in 2017. Bijna 80.000 winnaars (onder wie 44 miljonairs) wonnen samen zowat 910 miljoen euro. En dat is bijna 50 miljoen meer dan in 2017.

Maar iedereen is een winnaar, zo zegt de loterij graag, want meer dan 300 miljoen euro van de inzet is naar allerlei goede doelen gegaan.

De Nationale Loterij gaat dit jaar nog meer inzetten op eigen winkels, zo meldt de topman van de Nationale Loterij, Jannie Haek.

‘We geloven in de retail, die steeds diverser wordt, maar merken ook dat we onze boodschap via die weg niet meer altijd kwijtraken. De traditionele krantenwinkels waar de mensen terechtkunnen voor informatie verdwijnt uit de markt’, zegt Haek.

Trekkingen loterij straks live te volgen op De Brouckèreplein
Jannie Haek. Foto: belga

Het is mede daarom dat de Nationale Loterij inzet op eigen winkels, die werken als een soort ‘experience center’. Mensen kunnen er terecht om informatie te krijgen over de producten, om hun cv in te dienen, hun winsten op te halen, informatie te krijgen over de goede doelen die de Loterij steunt, enzovoort.

Vandaag zijn al drie van die winkels open, in Gent, Antwerpen en Luik; in totaal wil de Nationale Loterij er acht à tien openen.

Een van de volgende winkels wordt die op het de De Brouckèreplein in hartje Brussel, die de deuren in de zomervakantie zal openen, waarschijnlijk in de maand juli. In die winkel komt ook een vitrine waar de trekkingen van de Lotto en andere producten zullen plaatsvinden, die dus live door voorbijgangers en geïnteresseerden gevolgd zullen kunnen worden.

‘We willen zo terugkeren naar de roots van de loterij, met zeer visibele trekkingen’, zegt Jannie Haek. ‘We tonen zo hoe de trekking gebeurt, op een zeer transparante manier, en denken dat we zo het element van vertrouwen kunnen verhogen.’

De trekkingen zullen ook nog uitgezonden worden op VRT en RTBF, aldus Haek nog.

In 2018 werden de producten van de Nationale Loterij in 7.232 verkooppunten aangeboden. Dat is het hoogste aantal verkooppunten in 10 jaar tijd.