Recordjaar voor drugsvangst in Antwerpse haven

In 2018 werd er maar liefst 50 ton cocaïne in beslag genomen door de douane in de Antwerpse haven. Een topjaar, want dat is een stijging van bijna 22 procent in vergelijking van 2017, ook al een recordjaar.

De inbeslagname van 50,1 ton cocaïne is een record. Het is 9 ton meer dan 2017. Er is op vijf jaar tijd sprake van meer dan een verzesvoudiging. Dat maakte vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) bekend.

De cocaïne heeft een straatwaarde van ongeveer 2.5 miljard euro. De belangrijkste invoerlanden voor cocaïne waren daarbij Colombia, Brazilië, Ecuador, Suriname, Chili, Peru, Costa Rica en Panama.

Ook het aantal inbeslag genomen heroïne, cannabis en opiaten kende vorig jaar een sterke stijging. Zo werd er in 2018 16.8 ton marihuana in beslag genomen. In 2017 was dat amper 0.6 ton.

De Croo haalt aan dat de versterking van de douane aan de basis ligt voor de goede resultaten. ‘De versterking van het drugteam en bijkomende investeringen in scanners werpen duidelijk hun vruchten af’, aldus De Croo. ‘De douanediensten onderscheppen steeds meer drugs. Dat is een goede zaak. Maar het is even belangrijk om het probleem bij de wortel aan te pakken door de drugsnetwerken op te rollen en de criminelen achter de drugsbendes aan te pakken.’

Smokkelwijzen

De belangrijkste smokkelwijzen zijn de rip off-zendingen waarbij de drugs verstopt worden in een container tussen gewone goederen, switch (back) waarbij de drugs door handlangers razendsnel worden overgeladen naar containers die niet worden gecontroleerd, het verbergen van de drugs tussen legale zendingen en het verbergen van de drugs in de containerstructuur.