VS begonnen met terugtrekking uit Syrië
Een archiefbeeld van Amerikaanse troepen in het noorden van Syrië. Foto: AFP

De Verenigde Staten zijn gestart met de terugtrekking van hun troepen die in het noorden van Syrië strijden tegen Islamitische Staat (IS). Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse leger vrijdag gezegd.

De Amerikaanse president Donald Trump had vorige maand al aangekondigd dat de Verenigde Staten 2.000 soldaten zouden terughalen uit Syrië, aangezien de strijd tegen IS – ‘de enige reden waarom we daar zijn’, aldus Trump – gewonnen was. De uitspraak verraste zijn bondgenoten in de strijd tegen IS. Ook in de VS werd verbaasd gereageerd. Het was bovendien ook niet helemaal duidelijk wat Trump precies bedoelde. Veiligheidsadviseur John Bolton zei nadien tijdens een rondreis in het Midden-Oosten dat de Amerikaanse troepen zouden blijven ‘tot IS verslagen is’.

Maar volgens kolonel Sean Ryan is de coalitie nu wel degelijk begonnen met ‘het proces van de terugtrekking’. Details over specifieke tijdstippen of troepenbewegingen werden er niet vrijgegeven, uit veiligheidsoverwegingen.

Het Syrisch Mensenrechtenobservatorium, dat in Londen gebaseerd is, rapporteerde donderdag wel al een konvooi van tien gepantserde voertuigen dat Syrië verliet en naar Rmeilan in Irak trok.