Journalisten in Myanmar ook in beroep veroordeeld tot zeven jaar cel wegens ‘schending staatsgeheimen’
Kyaw Soe Oo (links) en Wa Lone. Foto: AP

Twee Myanmarese verslaggevers van het Canadees-Britse persagentschap Reuters zijn vrijdag in beroep opnieuw veroordeeld tot zeven jaar cel wegens ‘schending van staatsgeheimen’. Het duo had onderzoek gedaan naar het afslachten van de Rohingya-moslimminderheid in Myanmar.

De 32-jarige Wa Lone en de 28-jarige Kyaw Soe Oo werden in september veroordeeld tot zeven jaar cel. Ze kregen die straf omdat ze bij hun berichtgeving over de moordpartij op tien Rohingya-moslims inbreuken zouden begaan hebben tegen de wetgeving op de staatsgeheimen, een wet die nog uit de koloniale tijd stamt. Ze zouden onder meer documenten gebruikt hebben over de militaire repressie tegen de Rohingya in de westelijke deelstaat Rakhine.

De journalisten pleiten onschuldig en Reuters heeft het over ‘overduidelijk opgezet spel’ van de politie, maar in beroep werd het vonnis nu bevestigd. Volgens de rechter was het ‘duidelijk’ dat de twee geheime documenten gebruikt hadden. ‘Het verdict in eerste aanleg was niet verkeerd en was conform de geldende wetten. Wij hebben dus beslist het beroep te verwerpen’, zei rechter Aung Naing in een gerechtszaal bomvol journalisten en diplomaten.

De advocaat van het duo, Than Zaw Aung, toonde zich zeer ontgoocheld: ‘Dit is niet alleen teleurstellend voor deze twee journalisten maar voor de hele justitie hier.’ De verdediging van Wa Lone en Kyaw Soe Oo kan nu wel nog aankloppen bij het Hooggerechtshof.

Internationale verontwaardiging

De eerste uitspraak leidde in september al tot internationale verontwaardiging en deze bevestiging van dat vonnis kan de reeds voelbare spanning tussen de internationale gemeenschap en Myanmar nog aanzwengelen.

Brits minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt liet al verstaan dat het Verenigd Koninkrijk ‘uiterst bezorgd’ is over de gang van zaken. Hij riep regeringsleidster Aung San Suu Kyi op zelf te onderzoeken of alles correct verlopen is. De EU-ambassadeur voor Myanmar, Kristian Schmidt riep op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de twee. ‘We hebben van in het begin duidelijk gezegd dat ze niet schuldig zijn aan verraad.’

Volgens Reuters zitten de twee in de cel wegens één reden: ‘De machthebbers willen de waarheid het zwijgen opleggen.’

Het overwegend boeddhistische Myanmar en zijn regeringsleidster Aung San Suu Kyi – in 1991 nog winnares van de Nobelprijs voor de Vrede en ooit zelf opgesloten als politiek gevangene – krijgen al geruime tijd internationale kritiek te verwerken wegens de repressie van de Rohingya. Al meer dan 700.000 leden van de moslimminderheid zijn daardoor op de vlucht geslagen naar buurland Bangladesh. De Verenigde Naties veroordeelden het geweld al als etnische zuivering.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig