Kherbache en Gennez trekken Antwerpse SP.A-lijsten
Yasmine Kherbache Foto: WAS

Yasmine Kherbache (federaal) en Caroline Gennez (Vlaams) trekken op 26 mei de Antwerpse SP.A-lijsten. De Antwerpse dissidenten Bachar en El Mzairh krijgen verkiesbare plaatsen.

In Antwerpen speelt SP.A Vlaams Parlementsleden Yasmine Kherbache en Caroline Gennez uit als kopvrouwen voor de verkiezingen van 26 mei. Antwerps gemeenteraadslid Kherbache trekt de Kamerlijst Kamer, oud-partijvoorzitster Gennez die voor het Vlaams Parlement.

Dat besliste het socialistische ledencongres van de provincie Antwerpen zopas, vernam De Standaard. Kersvers Antwerps schepen Jinnih Beels, die als onafhankelijke verraste bij de gemeenteraadsverkiezingen, duwt de Vlaamse lijst.

Achter beide kopstukken volgen minder bekende gezichten, met Turnhouts schepen Hannes Anaf (32) op twee voor het Vlaams Parlement en Jan Bertels, burgemeester van Herentals, voor het federale. De lijstduwer voor die lijst is nog niet bekend.

Zoenoffer voor Bachar en El Mzairh

Op de Vlaamse lijst staat Karim Bachar op drie, op de federale is dat Hicham El Mzairh. Beide Antwerpenaren haalden hoge scores bij de gemeenteraadsverkiezingen en geraakten verkozen in de Antwerpse gemeenteraad, maar stemden tegen het bestuursakkoord met N-VA en Open VLD.

Uiteindelijk legden ze zich neer bij de meerderheid die wel haar fiat gaf. Hun gunstige plaatsen lijken een zoenoffer in ruil voor hun steun aan de Antwerpse coalitie, al wordt dat ontkend in de partij.

Antwerpse strijd op links

Kherbache en Gennez moeten het in Antwerpen op links opnemen tegen bekende nationale kopstukken: de drie populairste politici van Groen - Meyrem Almaci, Wouter Van Besien en Kristof Calvo - en Peter Mertens, voorzitter van de uiterst linkse PVDA.

Dat maakt de inzet voor de met zichzelf worstelende SP.A in Antwerpen, waar van alle kieskringen de meeste zetels te winnen of te verliezen zijn, nog groter dan elders.

Met Antwerpen heeft de SP.A als eerste partij nu alle lijsttrekkers voor de Vlaamse kieskringen aangeduid. De partij verjongt en vernieuwt drastisch. Nog opvallend: zes van de tien lijsttrekkers zijn vrouwen.

De partij moet wel nog de top van haar Brusselse lijsten invullen, net als die voor het Europees Parlement. Daarvoor zijn huidig Europarlementslid Kathleen Van Brempt en Jan Cornillie, voormalig politiek directeur van de partij, kandidaat.

De SP.A-lijsttrekkers

Antwerpen: Yasmine Kherbache (federaal) en Caroline Gennez (Vlaams)

Oost-Vlaanderen: Joris Vandenbroucke (federaal) en Conner Rousseau (Vlaams)

West-Vlaanderen: John Crombez (federaal) en Annick Lambrecht (Vlaams)

Vlaams-Brabant: Karin Jiroflée (federaal) en Bruno Tobback (Vlaams)

Limburg: Meryame Kitir (federaal) en Els Robeyns (Vlaams)