Donald Trump is naar de grens met Mexico gevlogen om zijn eis voor een grensmuur kracht bij te zetten.

‘Zonder een substantiële barrière kun je dit probleem niet oplossen’, zei Trump op een persconferentie waar inbeslaggenomen heroïne, wapens en zakken vol met cash waren uitgestald.

De president praatte in McAllen onder meer met de troepen die zich bezighouden met de grensbewaking. Hij zei dat een muur de criminaliteit zou doen dalen.

Voor zijn vertrek dreigde Trump opnieuw dat hij zijn plan er door zou duwen met een ‘noodtoestand’, dus zonder goedkeuring van het Congres.

‘Ik heb het nog niet gedaan, maar mogelijk doe ik het wel’, zei hij. ‘Als er geen oplossing komt, dan zal ik het waarschijnlijk doen. Ik zou bijna zeggen dat ik het zeker zal doen.’

De kwestie is verantwoordelijk voor de shutdown van de federale overheidsdiensten. Die duurt nu al twintig dagen. Trump weigert zijn handtekening te zetten onder enig document dat niet voorziet in 5,6 miljard dollar die hij eist om een muur op de grens met Mexico te bouwen. De Democraten vinden het project geldverspilling en immoreel. Intussen zitten 800.000 federale ambtenaren zonder inkomen.

Hoelang de impasse nog gaat aanslepen, is koffiedik kijken. Trump heeft zijn bezoek aan het Wereld Economisch Forum in Davos geannuleerd. Dat start op 22 januari.