Ex-advocaat Trump gaat voor Congres getuigen
Foto: AFP

Michael Cohen, de ex-advocaat van Donald Trump, gaat op 7 februari in een openbare hoorzitting getuigen voor het Amerikaanse Congres.

In een mededeling zegt Cohen dat hij een uitnodiging van de voorzitter van de bevoegde commissie heeft aanvaard. ‘Ik kijk ernaar uit om een volledige en geloofwaardige versie van de gebeurtenissen te geven.’

De getuigenis kan het imago van president Donald Trump nog meer schade toebrengen. Als persoonlijke advocaat, vertrouweling en fixer had hij jarenlang toegang tot Trumps inner circle, en hij was een bevoorrechte getuige van de sleutelmomenten die onder meer door speciaal aanklager Rober Mueller worden onderzocht. Muellers onderzoek richt zich op de Russische inmenging van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Tijdens de hoorzitting kan Cohen zijn getuigenis onder ede op nationale televisie delen. Het is nog niet duidelijk of hij mag praten over zaken die nog onder het onderzoek vallen.

Veroordeling

Vanwege enkele dubieuze ingrepen in de aanloop van de presidentsverkiezingen van 2016 raakte hij steeds meer in juridische problemen. Dat leidde tot een reeks aanklachten: overtreding van de ­regels op de campagnefinanciering, belastingontduiking en liegen tegenover bank­instellingen. Uiteindelijk keerde hij Trump de rug toe.

In december is Cohen veroordeeld tot drie jaar cel omdat hij loog over de illegale betaling van zwijggeld aan twee vrouwen die beweerden dat ze een affaire hadden gehad met Trump. In de hoop op een milde straf verklaarde Cohen dat zijn bekentenissen hem een bevrijdend gevoel gaven.

Volgens Trump heeft Cohen tegen de aanklagers gelogen om een mildere straf te krijgen.