‘Weekendrust’ in vrachtwagencabine afgewezen
Foto: BELGA

De transportcommissie van het Europees Parlement heeft langere rijtijden voor vrachtwagenchauffeurs en weekendrust in de cabine afgewezen. ‘Vanuit sociaal oogpunt is dat cruciaal.’

Opnieuw wees een meerderheid van de parlementscommissie nieuwe rij- en rusttijden van de hand. Zo blokkeerden de parlementsleden een voorstel waardoor chauffeurs tot twee keer per week 16 uur aan een stuk achter het stuur zouden mogen blijven. Ze hielden ook vast aan het verbod op weekendrust in de cabine, zoals dat in België bestaat.

‘Dat is niet alleen cruciaal vanuit sociaal oogpunt, maar ook voor de veiligheid op de weg’, reageert europarlementslid Ivo Belet (CD&V).

Als vrachtwagenchauffeurs hun wekelijkse rust in de krappe cabine van hun vrachtwagen zouden mogen doorbrengen, dan zouden werkgevers niet langer verplicht zijn om ze twee dagen in een hotel onder te brengen. Roemenië, Hongarije, Bulgarije, Polen, de Baltische staten, maar ook aan ‘perifere landen’, zoals Spanje en Finland vrezen dat transporten te duur zullen worden voor hun nationale bedrijven, als ze hun werknemers elk weekend een hotelkamer moeten betalen.

In de tekst stond een principieel verbod op lange weekendrust in de cabine. Maar met allerlei nuances zeg maar ‘achterpoortjes’ zoals een overgangsperiode en een uitzondering voor ‘goed uitgeruste parkings’ ontsnappen bedrijven daar op zijn minst nog enkele jaren aan.

Geen verandering voor de verkiezingen

Het Europees Parlement buigt zich al maanden over de rij- en rusttijden voor vrachtwagenchauffeurs, de detachering van chauffeurs en de mogelijkheden om in de cabine te slapen. Transportvakbonden hielden maandag filterblokkades langs snelwegen om hun ongenoegen over de maatregel te uiten.

De afwijzing betekent dat er voor de Europese verkiezingen alvast niets meer verandert aan de huidige rij- en rusttijden. Ook het voorstel over de toepassing van de detacheringsregels op de sector haalde de eindstreep donderdag niet.