Zwarte stranden zijn nieuwe trekpleister in Hawaï
Foto: ss

Een vulkaanuitbarsting op het Amerikaanse eilandenarchipel Hawaï was vorig jaar een zware domper op het toerisme. Vandaag is een van de gevolgen van het natuurgeweld een trekpleister geworden.

Toen vulkaan Kilauea vorig jaar van zich liet horen, werd Hawaï ook getroffen door de zwaarste aardbeving in veertig jaar tijd. Mensen moesten geëvacueerd worden, huizen werden verwoest en straten werden bedekt met lava. Een aantal natuurparken werden plots ontoegankelijk, grote delen van het grootste eiland van de archipel werden verwoest.

Vandaag heeft het toerisme zich grotendeels hersteld. De eilandenarchipel kan bovendien uitpakken met een bijzonder resultaat van het natuurgeweld: meerdere stranden op Hawaï zijn intussen nieuwe, zwarte stranden geworden. Een van die stranden is het Isaac Kepo’okalani Hale strand.

‘We hopen dat onze gemeenschap en bezoekers hier nieuwe herinneringen kunnen maken met hun geliefden, op deze speciale plaats, en dat ze er telkens aan zullen worden herinnerd aan de unieke eigenschappen van Hawaï’, zegt Ross Birch van het Hawaï Visitors Bureau.

Mensen zijn toegelaten op het strand, en er is ook een redder aanwezig. Maar toch wordt bezoekers aangeraden om niet te gaan zwemmen in het water, omdat er sterke onderstromen en een gevaarlijke kustlijn zijn. Bovendien is er ook geen drinkwater aanwezig in het gebied, omdat de lava van de uitbarsting in mei de waterleidingen heeft beschadigd. ‘Als je het strand wil bezoeken, moet je dus genoeg water meenemen.’

Naast het zwarte strand werden door de vulkaanuitbarsting ook vier natuurlijke warme waterbronnen gecreëerd. Maar omdat die nog niet werden gedesinfecteerd, mogen die voorlopig nog niet gebruikt worden.