Reynders: ‘Congolese verkiezingen verliepen chaotisch’
Foto: Photo News

Het kiesproces in de Democratische Republiek Congo ‘is chaotisch verlopen’. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) donderdag verklaard op de RTBF. Hij zegt begrip te hebben voor de bezorgdheid die op verschillende plaatsen al wordt geuit.

De nationale kiescommissie heeft woensdagnacht, op basis van voorlopige resultaten, oppositiekandidaat Félix Tshisekedi tot winnaar uitgeroepen van de presidentsverkiezingen in Congo.

Het resultaat werd onmiddellijk gecontesteerd door de andere oppositiekandidaat Martin Fayulu, die op de tweede plaats uitkwam. Hij had het over een ‘electorale staatsgreep’.

‘Waar we nu op wachten, is de reactie van de Congolezen zelf, net als die van de waarnemers die de kans hebben gehad om te zien hoe de verkiezingen zijn verlopen’, reageert minister Reynders.

Bezorgdheid

‘We hebben gevraagd dat de resultaten zouden worden gepubliceerd. De kiescommissie heeft een voorlopige publicatie gedaan, dat toont dat er vandaag sprake is van een evolutie in het debat en in het land, in elk geval met de verkiezing van een tegenstander van de kandidaat van het regime, maar het is een proces dat chaotisch is verlopen’, ging de vicepremier voort.

De minister gaf nog aan dat hij kennis zou nemen van de bezorgdheid die wordt geuit en dat hij vervolgens zou reageren rond de tafel van de VN-Veiligheidsraad.