Recordverkoop voor Porsche, minder goed nieuws voor Audi
Foto: AFP

De Duitse sportwagenbouwer Porsche, een dochtermerk van het Volkswagen-concern, heeft het voorbije jaar een nieuw verkooprecord geboekt. Voor Audi is er minder goed nieuws: daar daalde de verkoop vorig jaar met 3,5 procent.

Porsche maakte donderdag in Stuttgart bekend dat het wereldwijd 256.255 wagens aan de man kon brengen. Dat is 4 procent meer dan in het voorgaande jaar. Porsche dankt zijn goede cijfers onder meer aan een sterke prestatie in China. Daar steeg de verkoop met 12 procent tot 80.108 wagens. Dat land is daarmee de grootste markt voor Porsche. Ook in de Verenigde Staten ging de verkoop erop vooruit. In Europa verkocht Porsche vorig jaar wel 4 procent minder wagens.

Daling bij Audi

De Duitse luxewagenbouwer Audi, een dochter van het Volkswagen-concern, heeft vorig jaar wereldwijd 1.812.500 wagens geleverd aan klanten. Dat waren er 3,5 procent minder dan in 2017, zo heeft de autobouwer die ook een fabriek heeft in Vorst, donderdag bekendgemaakt.

‘Zoals verwacht is 2018 een zeer uitdagend jaar geweest’, zegt topman Bram Schot. Hij verwijst naar belangrijke wijzigingen voor modellen en technologie, en de overgang naar de nieuwe WLTP-emissietest in Europa.

In China sloot Audi het jaar af met een nieuw record van 663.049 verkochte wagens, goed voor een stijging van 10,9 procent. De Duitse autobouwer zag zijn verkoopvolume op die markt meer dan vervijfvoudigen in de voorbije tien jaar. In Europa zag Audi de verkoop vorig jaar met 13,6 procent terugvallen, tot 743.600 wagens.

De autobouwer geeft donderdag voorts mee dat zijn nieuwe elektrische e-tron, die in de Brusselse fabriek van de band rolt, erg goed onthaald wordt bij het Europese publiek. Audi kreeg al 16.000 reserveringen voor de auto.