Folkloristisch café in Leuven zoekt tweede adem
Foto: hsb

Het Leuvense café ‘In de Toewip’ zoekt een nieuwe uitbater. Om de ziel van de plek en bijbehorende toren te bewaren, helpt de stad mee in de zoektocht naar nieuwe eigenaars.

De huidige uitbater, Paul Aerts, staat al 43 jaar achter de toog van het café in de Diestestraat, maar nu is het tijd voor zijn pensioen. Hij wil het liefst dat de plek een café blijft. Anders zou hij er hartzeer van hebben, zegt hij aan stadsmagazine LVN. Toch is een café niet de enige optie voor het gebouw. ‘We willen vooral het interieur van het café en de toren behouden, maar voor de rest is er veel mogelijk’, legt Geert Antonissen van de communicatiedienst stadsvernieuwing in Leuven uit. ‘Er kunnen ook bureaus of wooneenheden komen, een café is geen must.’

Het gebouw is niet officieel beschermd als erfgoed, maar staat op de inventaris van de stad Leuven en wordt omschreven als ‘uniek’. ‘We willen voorkomen dat het volledig afgebroken wordt’, zegt Antonissen. De stad wil vooral de toren en de voorruimte, wat nu een café is, behouden. ‘De toren is kenmerkend voor Leuven, dat willen we zo houden.’ Maar de aanpalende fuifzaal en bovenverdiepingen kunnen verbouwd worden.

Indoorwip

In de toren staat een indoorwip: een metalen constructie van 28 meter waar schieters met pijl en boog op ‘vogeltjes’, blokjes met kleurige pluimen, kunnen schieten. Het is één van de laatste acht indoorwippen in Vlaams-Brabant. De sport behoort tot de Vlaamse folklore en ontstond honderden jaren geleden als volkssport.

Op 16 januari houdt de stad Leuven een infomoment voor geïnteresseerden. ‘We willen potentiële investeerders samenbrengen met mogelijke uitbaters’, zegt Antonissen. ‘Daarnaast leggen we uit wat de bouwmogelijkheden zijn en geven we zo veel mogelijk informatie mee.’ Om de toestroom de baas te kunnen, vraagt de stad geïnteresseerden om zich in te schrijven via onroerend.erfgoed@leuven.be.