Frank Deboosere krijgt eigen koepel bij volkssterrenwacht
De nieuwe grote koepel van de volkssterrenwacht Mira in Grimbergen wordt vernoemd naar weerman Frank Deboosere. Een erkenning voor zijn jarenlange inzet voor de volkssterrenwacht.

Weerman Frank Deboosere zette zich jarenlang in voor de volkssterrenwacht. Zo presenteerde hij sinds 2011 meer dan 300 keer de Astroclub, waar uiteenzettingen gehouden worden over weer, klimaat, heelal en ruimtevaart. Op 28 december deed hij dat voor het laatst. Als bedankje mag hij nu dus zijn naam geven aan een nieuwe grote koepel met een nieuwe telescoop bij Mira. De oude koepel krijgt dan meteen de naam van de stichter van Mira mee en wordt de Pater Pieraerts-koepel. 

Een eer waar hij zelf heel blij mee is, zei hij donderdagochtend tijdens zijn weerpraatje op Radio 1. 'Maar ik draag hem ook op aan alle vrijwilligers', voegde hij daar meteen aan toe. 'Al die volkssterrenwachten worden bijna allemaal bemand door vrijwilligers en ik ben ook maar een doodgewone vrijwilliger.'

De nieuwe koepel biedt plaats aan 25 tot 30 mensen en er werd een 50 cm-spiegeltelescoop geïnstalleerd met enkele bijkomende kijkers. De werken zijn inmiddels in de laatste fase beland. 'Binnen de kortste keren zijn koepel en telescoop een gewoon onderdeel van een bezoek aan Mira', aldus de volksterrenwacht in haar nieuwsbrief.

Boze koepel

Enige probleem is dat de naam misschien wat moeilijk uit te spreken wordt, vreest Frank Deboosere. 'De Debooserekoepel ... Ik denk dat het Debooserekoepel zal zijn. Het zal snel een zeer boze koepel worden. Maar ik hoop dat er veel mensen naar de sterren zullen kunnen kijken in De Debooserekoepel.' 

 

De laatste Astroclub met Frank Deboosere