Een procedurekwestie heeft het proces over de aanslag op het Joods museum al op de eerste échte dag tijdelijk stilgelegd.

Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer, de beschuldigden in het proces over de aanslag op het Joods Museum, arriveerden vanmorgen vroeg in een zwaar beveiligd Brussels Justitiepaleis. De directe omgeving is met pantserwagens afgezet, de politie en het leger patrouilleren permanent.

Vandaag is, nadat eerder deze week al de jury werd samengesteld, de eerste échte dag van het langverwachte proces over de aanslag die in 2014 aan vier mensen het leven kostte. Op de agenda staat het voorlezen van de akte van beschuldiging, zeg maar: een samenvatting van het onderzoek.

Procedurekwestie

Maar de vooropgestelde agenda heeft al meteen vertraging opgelopen. De advocaten van Mehdi Nemmouche tekenen verzet aan tegen de burgerlijke partijstelling van Franse slachtoffervereniging Association française des Victimes du Terrorisme (AfVT).

‘De vereniging heeft als maatschappelijk doel om de slachtoffers van terrorisme te ondersteunen’, zei Henri Laquay, advocaat van Nemmouche. ‘Zij toont niet aan dat zij hier een eigen, persoonlijk belang heeft. Zij kan dus naar Belgisch recht niet optreden als partij op dit proces. Ik zie niet in hoe haar burgerlijke partijstelling in dit proces enige hulp of steun zou kunnen bieden aan de slachtoffers van de aanslag, die zelf al verdedigd worden door hun eigen advocaten.’

‘Die vereniging heeft hier niets te zoeken’, voegde Laquay daar even later nog aan toe.

Op het eerste proces rond Salah Abdeslam, begin 2018, kwam een gelijkaardige kwestie op tafel. Toen ging het over de burgerlijke partijstelling van slachtoffervereniging V-Europe, die uiteindelijk niet mocht doorgaan.

Kinderopvang

De advocaten van AfVT zeiden op hun beurt ‘dat zij toegang moeten hebben tot dit proces’. ‘De AfVT strijdt tegen alle gevolgen van het terrorisme, zowel bij slachtoffers als in de gevangenissen, in de scholen’, klonk het. ‘We onderzoeken hoe Europa de aanslagen beleefd heeft, wat de oorzaken zijn, hoe we terrorisme in de toekomst kunnen vermijden.’ De advocaten benadrukten dat de AfVT niet alleen in dit proces, maar in terrorismeprocessen doorheen heel Europa als burgerlijke partij optreedt.

Volgens het Brusselse assisenhof moet de vraag of de slachtoffervereniging zich burgerlijke partij mag stellen niet opgeworpen en beoordeeld worden bij het begin van het proces. Het hof sprak zich dan ook niet uit over de kwestie en de vereniging mag het proces dus blijven bijwonen als procespartij en mag pleiten over de schuld van de twee beschuldigden, Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer.

Op deze eerste dag moest meteen ook een van de twaalf juryleden vervangen worden. Een vrouw kon geen opvang vinden voor haar kinderen.