Het Europakruispunt voor het station Brussel-Centraal is donderdagochtend volgelopen met spijbelende scholieren die hun bezorgdheid over het klimaat laten weerklinken. De politie spreekt van een opkomst van 1.000 betogende kinderen.

Het enthousiasme is erg groot en het lawaai overweldigend. Het volledige Europakruispunt liep deze voormiddag vol met leerlingen met spandoeken met talrijke opschriften. De slogans zijn luid en duidelijk in de drie talen: ‘Al wie niet springt is CO2’, ‘Fossil fuel its time to go’, ‘Change the system, not the climate’ en ‘On est plus chaud que le climat’.

Het oorspronkelijke plan was dat er enkel op het Europakruispunt voor het station Brussel-Centraal zou geprotesterd worden, maar toen de menigte daar te groot werd, trokken grote drommen leerlingen toch naar de omliggende straten. Na een eerste stop aan de Warandeberg, waar de politie hen halt toeriep, stapten ze via de Koningsstraat, over de Congresstraat tot op de Brusselse kleine ring om dan de Wetstraat in te slaan waar ze tussen de auto's laveerden. Dat verliep allemaal zeer luidruchtig, maar zonder incidenten. Uiteindelijk eindigde de tocht onder de triomfboog in het Jubelpark.

'Jeugd zit niet alleen in luie zetel'

'Ik ben hier om te laten zien dat de jeugd zich wel degelijk zorgen maakt over het klimaat en niet alleen in de luie zetel zit', aldus de 17-jarige Zoë Lemaire van het Sint-Ritacollege in Kontich. 'Politici moeten ook naar ons luisteren.' Het is haar eerste betoging. 'Ik had er van gehoord via Facebook en ik was meteen enthousiast. Ik ben veganist, niet alleen voor de dieren, maar ook voor het klimaat.' Lemaire denkt ook dat de meeste deelnemers aan de betoging echt uit overtuiging naar Brussel gekomen zijn en niet alleen om een dagje school te missen. 'Enkelen zullen hier misschien zijn om een vrije dag te hebben, maar het merendeel wil verandering.' 

Voor de leerlingen is het duidelijk dat er bij de Belgische politici een duidelijke gedragswijziging moet komen en ons land een voortrekkersrol moet opnemen. Op het protest waren ook enkele politici zoals Meyrem Almaci (Groen) en Bruno Tobback (SP.A) en Studio Brussel-presentatrice Eva De Roo.