Kunstenaar verliest kameel door vuurwerk
Koen Vanmechelen en zijn kameel Storm. Foto: if

Hij wil niemand het plezier afnemen, benadrukt hij. Want hij is ‘de eerste die van tijd tot tijd graag eens een feestje houdt’. Maar sinds nieuwjaarsvuurwerk het leven heeft gekost aan zijn kameel, vindt kunstenaar Koen Vanmechelen dat de tijd rijp is voor maatregelen.

Vanmechelen houdt thuis onder meer kippen, struisvogels, alpaca’s en kamelen. Voor hen is oudejaar altijd een ‘horrornacht’, omdat de knallen en sissende geluiden van vuurwerk totaal onverwacht komen. Zijn kameel Storm schrok dit keer zo hevig van de knallen dat hij wegdraafde, struikelde en zijn nek brak.

Geluidsarm vuurwerk

‘We zijn niet de enige soort op onze planeet, maar wel de machtigste’, zegt Vanmechelen. ‘Dat brengt verantwoordelijkheid mee. Stil vuurwerk goedkoper maken of verplichten, lijkt een goed begin.’

De kunstenaar krijgt alvast bijval van Vlaams ­minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), die ‘het gebruik van vuurwerk aan banden wil leggen’.

‘Nu is de regel dat vuurwerk toegelaten is, tenzij de gemeenten het verbieden’, zegt Weyts. ‘Ik vind dat we dit minstens moeten omdraaien. Vuurwerk moet enkel worden toegelaten op de plaatsen en momenten die daarvoor aangeduid zijn door de gemeenten. En als het nog even kan ook geluidsarm vuurwerk. Nu is het een beetje de far west. Ik ga kijken of ik een meerderheid kan vinden.’