Proximus bevestigt verlies 1.900 jobs: 'Geen andere keuze'
Proximus-ceo Dominque Leroy. Foto: belga

Bij Proximus moeten de komende drie jaar 1.900 werknemers verdwijnen en komen er 1.250 nieuwe bij, bevestigt ceo Dominique Leroy vanmorgen.

Proximus zegt dat de ‘transformatie’ van het telecombedrijf naar een leverancier van digitale diensten gepaard zal gaan met de aanwerving van 1.250 nieuwe werknemers. Maar ook dat die operatie een kostenbesparing zal inhouden van 240 miljoen euro tegen 2022. En dat zal het verlies van 1.900 jobs inhouden.

Dat heeft de directie van het telecombedrijf vanmorgen meegedeeld aan de vakbondsdelegaties op een bijzondere vergadering van het paritair comité in het overheidsbedrijf. Proximus stuurde tegelijkertijd ook een perscommuniqué de deur uit en gaf daarmee voor het eerst publiek uitleg over de herstructureringsplannen.

'Geen andere keuze'

Gisteren kregen de topministers van de regering-Michel al uitleg van ceo Dominique Leroy. Na afloop van de ontmoeting met Leroy liet minister van Werk Kris Peeters al verstaan dat 1.900 werknemers hun job zouden verliezen maar dat er in de komende drie jaar ook 1.250 aanwervingen zouden gebeuren. Dat nieuws is nu dus bevestigd door het bedrijf.

'We begrijpen dat al deze veranderingen voor enige onzekerheid in onze teams zullen zorgen, maar het tempo van de digitalisering en de disruptieve marktomstandigheden laten ons geen andere keuze', aldus Leroy. 

Ontslagen?

Voorlopig is niet duidelijk hoe het banenverlies zal aangepakt worden. In het communiqué geeft Proximus daarover geen details, alleen de verwijzing naar het sociaal overleg en dat het aantal van 1.900 ‘nog kan wijzigen’.

Mogelijk legt Proximus het brugpensioen op 58 jaar op tafel, maar daarover repte ceo Leroy voorlopig niet.

De vakbonden lieten gisteren al verstaan dat ze zich zullen verzetten, ook met acties, tegen eventuele gedwongen ontslagen, omdat Proximus ‘geen bedrijf in moeilijkheden is’. Ze dienden al een stakingsaanzegging in uit voorzorg, zodat werknemers ingedekt zijn bij eventuele spontane acties die zouden ondernomen worden. 

Ook premier Charles Michel wil naakte ontslagen vermijden. Hij riep de bedrijfstop op om het huiswerk opnieuw te maken. De staat is de hoofdaandeelhouder van Proximus.

Beurs

Vanmorgen is de handel in het aandeel van Proximus op de beurs van Brussel hernomen. Gisteren lag die handel de hele dag stil, in afwachting van communicatie door Proximus. De beleggers reageerden licht negatief op het transformatieplan en stuurden de koers in het eerste half uur met ruim 1,5 procent omlaag.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig