Niet Bonte, wel Jiroflée trekt lijst Vlaams-Brabant
Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde Foto: Photo News

Kamerlid Karin Jiroflée uit Haacht trekt de Vlaams-Brabantse SP.A-lijst voor de federale verkiezingen van 26 mei. Dat heeft het provinciaal bestuur beslist.

Op plaats twee komt Moad El Boudaati, schepen in Vilvoorde. Daarna volgt Nele Daenen, gemeenteraadslid uit Tienen. ‘Het bestuur kiest voor een goede man-vrouwverdeling en een mix van ervaring en beloftevolle talenten’, klinkt het in een persmededeling.

Voor het Vlaams Parlement zal Vlaams parlementslid en Leuvens gemeenteraadslid Bruno Tobback de lijst trekken. Op de tweede plaats staat Katia Segers, eveneens Vlaams parlementslid en titelvoerend schepen in Liedekerke. Plaats drie is voor Fatima Lamarti, schepen in Vilvoorde.

Lijstduwers op de federale lijst zijn de burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, en de burgemeester van Leuven, Mohamed Ridouani. Marc Snoeck, burgemeester van Halle, duwt de Vlaamse lijst. De SP.A voerde in 2016 een cumulverbod in waardoor burgemeesters van grote gemeentes of steden geen parlementsleden mogen zijn. Toch werd er aan het scenario gedacht om Bonte - die tegen het cumulverbod is - de Kamerlijst te laten trekken, zonder te zetelen. Maar uiteindelijk neemt Jiroflée de leiding.