Trump stapt woedend op uit overleg over begroting
Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag in een tweet aangekondigd de deur achter de onderhandelingen over de begroting te hebben dichtgeslagen. Daarvoor was hij kwaad weggelopen uit een overleg over die begroting met de Democraten.

‘Ik heb net een vergadering met Chuck (Schumer, de Democratische fractieleider in de Senaat, red.) en Nancy (Pelosi, de Democratische fractieleider in het Huis, red.) verlaten. Een en al tijdverlies.’, tweette Trump.

‘Ik vroeg wat er zou gaan gebeuren binnen de dertig dagen indien ik snel enkele zaken zou opentrekken. Gaat u dan uw goedkeuring geven aan een muur of een stalen hekken? Nancy zei ‘neen’, ik zei ‘byebye’. Niets anders werkt!

Schumer bevestigt in een reactie dat Trump is opgestapt van het overleg. ‘De president is gewoon opgestaan en naar buiten gelopen’, aldus de Democratische fractieleider, die het gedrag van Trump ‘nogal ongepast voor een president’ noemt.

‘Erg triest’

Pelosi zegt dat het mislukken van het overleg ‘erg triest’ is, omdat heel wat federale ambtenaren door de aanhoudende shutdown binnen enkele dagen wellicht niet worden uitbetaald. ‘De president lijkt daar ongevoelig voor te zijn’, zegt ze.

De shutdown, die een groot deel van de Amerikaanse overheid heeft platgelegd, is al aan zijn derde week toe. In een televisietoespraak vroeg Trump dinsdagnacht om steun voor de muur die hij wil bouwen aan Amerika’s zuidgrens met Mexico. Trump wil in de begroting 5 miljard Amerikaanse dollar voorzien voor de constructie van de grensmuur tussen Mexico en de Verenigde Staten, een van zijn grootste verkiezingsbeloften, maar de Democraten - die het Huis van Afgevaardigden in handen hebben - willlen daar niet van weten.