Waarnemers waarschuwen kiescommissie Congo: ‘Enkel resultaten uit stembus publiceren’
Congolese politieagenten patrouilleren bij het kantoor van de kiescommissie Foto: REUTERS

Het blijft wachten op de voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen in Congo, ondanks de toezegging van de Congolese kiescommissie (Ceni) om die woensdagavond vanaf 23.00 uur eindelijk bekend te maken. Verkiezingswaarnemers waarschuwden de commissie op voorhand al de wil van het volk te respecteren.

‘Enkel de resultaten die uit de stembus zijn gekomen, mogen gepubliceerd worden’, zo luidt het in een gezamenlijke mededeling van drie organisaties die eind december hebben toegezien op het verloop van de Congolese presidentsverkiezingen.

De waarschuwing werd woensdag de wereld ingestuurd door de Congolese bisschoppenconferentie Cenco, de protestantse ECC en de ngo Symocel. Zij waren met tienduizenden waarnemers aanwezig tijdens de presidentsverkiezingen van 30 december.

‘Het land wacht op feest bij de bekendmaking van de verkozen president, niet op bedroefdheid en nog minder op geweld’, zo vermelden de drie organisaties. Voorts vragen de organisaties aan de kandidaten ook om hun aanhangers niet aan te zetten tot geweld en om bij een betwisting ‘de toevlucht te nemen tot gerechtelijke middelen’.

Deadline niet gehaald

Oorspronkelijk had de kiescommissie zondag 6 januari vooropgesteld voor de publicatie van de voorlopige uitslag, maar die deadline werd niet gehaald. Dinsdag al liet het regime van huidig president Joseph Kabila tientallen zwaarbewapende veiligheidsagenten postvatten op de centrale boulevard van Kinshasa, vlakbij de kantoren van de kiescommissie.

De leden van de kiescommissie zitten al sinds dinsdag in conclaaf om de voorlopige verkiezingsresultaten te bespreken. Dat verloopt niet van een leien dakje. Een afgevaardigde van oppositiekandidaat Martin Fayulu bij de kiescommissie is in de vroege avond met slaande deuren vertrokken uit de vergadering. ‘Het verloopt daar niet correct’, verklaarde zij. ‘Kabila is gewoon zijn opvolger aan het aanduiden, alsof Congo zijn familie-affaire is’.

Geruchtencircuit

De presidentsverkiezing van 30 december moet de opvolger aanwijzen van president Joseph Kabila, die geen kandidaat meer kon zijn voor een nieuwe ambtstermijn. Drie kandidaten deden een gooi naar het presidentschap: ex-minister van Binnenlandse Zaken Emmanuel Ramazani Shadary, die de steun heeft van Kabila, en de opposanten Martin Fayulu en Félix Tshisekedi.

In Congo gonst het van de geruchten dat Martin Fayulu vorige week zondag de verkiezingen overtuigend won en dus in principe op 18 januari de nieuwe president van Congo moet worden. Ook wordt voluit gespeculeerd over een toenadering tussen het kamp van Kabila en Tshisekedi.

De Amerikaanse ambassade in Kinshasa heeft woensdag alle Amerikanen aangeraden het land te verlaten, uit vrees voor opflakkerend geweld.