Parket: ‘Dries Van Langenhove wel in verdenking gesteld’
Foto: BELGA

Schild&Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove is vorig jaar wel degelijk in verdenking gesteld naar aanleiding van de Pano-reportage over de extreemrechtse jongerenvereniging. Dat bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen aan De Standaard.

Van Langenhove maakte woensdag bekend dat hij als onafhankelijke kandidaat de Kamerlijst in Vlaams-Brabant zal trekken voor Vlaams Belang. Naar aanleiding daarvan maakte hij woensdagavond zijn opwachting in de studio van Terzake. Daar ontkende hij dat hij door het parket in verdenking is gesteld naar aanleiding van de ophefmakende Pano-reportage, waarin te zien was hoe leden van Schild&Vrienden racistische memes delen op besloten internetfora.

‘Van Langenhove is wel in verdenking gesteld’, bevestigt An Schoonjans, woordvoerster van het parket van Oost-Vlaanderen afdeling Gent, dat het onderzoek in handen heeft. ‘Bij Van Langenhove is naar aanleiding van die televisiereportage een huiszoeking uitgevoerd. Door die huiszoeking is Van Langenhove aangemerkt als in verdenking gestelde.’

Formeel nog niet meegedeeld

Naar Van Langenhove en enkele andere leden van Schild&Vrienden werd een onderzoek geopend voor inbreuken tegen de antiracismewetgeving, ontkenning van de genocide en inbreuken tegen de wapenwetgeving. Wel is het zo dat Van Langenhove nog niet werd verhoord door de onderzoeksrechter. Formeel is het hem dus nog niet meegedeeld dat hij in verdenking werd gesteld.

Tijdens de huiszoeking bij Van Langenhove werd computermateriaal meegenomen. Dat heeft hij intussen wel teruggekregen. ‘Het onderzoek is nog volop aan de gang. In het belang van het onderzoek kan over de inhoud niet gecommuniceerd worden’, besluit Schoonjans.

Bekijk hier het studiogesprek in Terzake, waar het tot een hevige woordenwisseling kwam tussen Van Langenhove en presentatrice Kathleen Cools:
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig