Gestrande migranten splijten Italiaanse regering
Salvini tijdens de persconferentie in Polen Foto: AP

Matteo Salvini, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, keert zich tegen het besluit van premier Giuseppe Conte om vijftien gestrande migranten op te vangen. ‘Ik keur geen enkele aankomst van migranten goed’, zegt Salvini. ‘Regeringsbesluiten moeten samen genomen worden.’

Acht Europese lidstaten verklaarden zich woensdag bereid de 49 migranten op te nemen die al drie weken vastzitten op twee ngo-schepen in Maltese wateren. Ook 131 andere migranten, die deel uitmaken van een groep die vorige week gered werd, zullen onder de lidstaten worden verdeeld. Italië is een van de Europese landen die woensdag beloofde Malta bij te zullen springen.

Matteo Salvini, de sterke man van de antimigratiepartij Lega, keert zich echter openlijk tegen de toezegging van premier Giuseppe Conte. Volgens hem zijn de vijftien migranten niet welkom in Italië. ‘Ik ben en blijf helemaal tegen nieuwe aankomsten van migranten in Italië’, zei Salvini woensdag tijdens een bezoek aan Polen. ‘Regeringsbesluiten moeten samen genomen worden. Zaken moeten op voorhand doorgenomen worden, en niet achterna. In Brussel lijken ze namelijk maar niet te snappen dat ze hiermee mensensmokkelaars en ngo’s in de kaart spelen.’

Premier Conte had eerder op de dag nochtans laten verstaan dat de komst van de migranten ‘niets verandert aan de harde opstelling van zijn regering tegenover migranten’ die via ngo-schepen Europa bereiken. ‘Als Salvini die migranten niet wil laten ontschepen, dan laat ik hen ophalen met het vliegtuig’, zei Conte op de openbare omroep RAI. ‘Mensen in zulke omstandigheden op zee houden, houdt echt geen steek meer.’

‘Beschamend’

De 49 migranten werden vlak voor Kerstmis gered uit de Middellandse Zee door reddingsschepen van twee Duitse ngo’s. Na aandringen kregen ze van Malta de toelating om ‘beschutting te zoeken’ in Maltese wateren, maar de migranten kregen geen toestemming aan wal te gaan. Ook België weigerde de migranten op te vangen.

Na negentien dagen ronddobberen, hebben acht Europese landen ermee ingestemd elk een deel van de migranten op te vangen. Daarop liet Malta hen toe de schepen te verlaten en aan wal te komen. Dat het zo lang duurde, noemt Amnesty International ‘beschamend’.

‘Na bijna drie weken van ronddobberen op een woelige zee zijn deze vrouwen, mannen en kinderen veilig aan land, maar dat het zo lang duurde, is beschamend’, zegt Elisa De Pieri, researcher bij de mensenrechtenorganisatie, in een mededeling. ‘Het gevaarlijke, onbetamelijke spektakel van politici die kibbelen terwijl vrouwen, mannen en kinderen wegzinken in een zee van wrede onverschilligheid, is niet voor herhaling vatbaar’, voegt ze eraan toe.

Rug toekeren

‘Europese lidstaten kunnen mensen die geblokkeerd zijn op zee, niet langer de rug toekeren en moeten het dringend eens worden over een beleid van snelle en voorspelbare ontscheping overeenkomstig de internationale wetgeving’, zo klinkt het nog in de mededeling.

Amnesty meent ook dat de EU ‘snel een billijk systeem moet overeenkomen om asielzoekers over de EU-landen te spreiden’.

Het merendeel van de migranten die nu gestrand zijn in Malta zal worden verspreid over Duitsland, Frankrijk, Portugal, Ierland, Roemenië, Luxemburg, Nederland, Malta, en in theorie dus ook Italië. Een groep van 44 Bengalen wordt gerepatrieerd.