DHL gaat in Gent pakjes leveren met de fiets
Foto: DHL

Koerierdienst DHL gaat in Gent pakjes leveren met een ‘cubicycle’, een elektrische cargofiets met kleine vrachtcontainer achterop. Het voertuig wordt in Antwerpen al een jaar ingezet en zal nu ook in Gent pakjes leveren. Op termijn volgen verschillende andere steden in België.

De elektrische cargofiets met vier wielen kan tot 125 kg goederen vervoeren. Hij zal ingezet worden voor pakjesleveringen in het centrum van de stad en vertrekken vanuit een overslagcentrum aan de rand. Dat is nodig omdat sommige delen van de stad sinds de invoering van het circulatieplan niet langer bereikbaar zijn met bestelwagens.

De cargofietsen kunnen alle delen van de stad bereiken - ook de voetgangerszone - en hoeven geen rekening te houden met de zes sectoren waarin de stad is onderverdeeld. DHL omschrijft de nieuwe levermethode als ‘zeer efficiënt’ en herhaalt zijn ambitie om tegen 2025 zijn CO2-emissies met 30 procent te verlagen.

Na Gent volgt in de loop van dit jaar Leuven. Op termijn wil DHL de cubicycles ook in Brugge, Kortrijk en Mechelen inzetten.