Dries Van Langenhove nog altijd niet verhoord in gerechtelijk onderzoek
Foto: Photo News

In het gerechtelijk onderzoek naar aanleiding van de Pano-reportage over Schild & Vrienden is oprichter Dries Van Langenhove nog altijd niet verhoord. Dat heeft persagentschap Belga ‘uit goede bron’ vernomen.

Het parket was een strafonderzoek gestart naar aanleiding van de Pano-reportage. Die toonde aan dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische, antisemitische en geweldverheerlijkende berichten gedeeld werden. De onderzoeksrechter nam de leiding van het onderzoek en liet huiszoekingen uitvoeren bij verschillende leden van Schild & Vrienden. Ook bij Dries Van Langenhove werd een huiszoeking verricht en werd computermateriaal meegenomen.

Dat computermateriaal heeft Van Langenhove intussen teruggekregen, maar hij werd nog altijd niet verhoord in de zaak. ‘Het onderzoek is nog volop aan de gang. Over de inhoud kan niet gecommuniceerd worden in het belang van het onderzoek’, zegt de Gentse parketwoordvoerster An Schoonjans.

Dat Van Langenhove nog niet ondervraagd is, betekent niet dat hem niets zal ten laste gelegd worden. De verdediging van Van Langenhove ziet in de teruggave van het computermateriaal een argument dat het onderzoek weinig opleverde, maar de onderzoeksrechter wil eerst alles onderzoeken en dan pas de betrokkenen verhoren.

Vlaams Belang

Het Vlaams Belang, waarvoor Van Langenhove als onafhankelijke de Kamerlijst voor Vlaams Belang zal trekken, wacht het onderzoek af. ‘Het is nooit bewezen dat Dries zich heeft bezondigd aan wat er in die Facebook-groep gebeurde’, zei voorzitter Tom Van Grieken op Radio 1. Als Van Langenhove verkozen geraakt, dan kan hij met zijn politieke onschendbaarheid als Kamerlid zich beter wapenen tegen mogelijke gerechtelijke acties.

Van Langenhove zelf werd door de Universiteit van Gent, waar hij als rechtenstudent aan zijn masterscriptie werkt, geschorst, als student en als lid van de raad van bestuur. Hij stapte naar de rechter, waardoor hij weer toegang kreeg tot de bibliotheek om zijn scriptie te kunnen afronden. Het interne tuchtonderzoek aan de universiteit loopt ook nog, zo werd vernomen bij de UGent.