Britse parlement maakt het Theresa May steeds lastiger
Foto: AP

Het Britse parlement heeft woensdag besloten dat premier Theresa May amper drie dagen de tijd krijgt om met een nieuw Brexitplan naar het parlement te komen, mocht het plan dat nu op tafel ligt, weggestemd worden. De parlementsleden trekken de zeggenschap over de Brexit daarmee steeds meer naar zich toe.

De Britse premier Theresa May verdedigt de komende dagen haar Brexitakkoord in het parlement. Volgende week dinsdag is het erop of eronder, maar de kans dat het akkoord groen licht krijgt, is bijzonder klein.

Bij een eventuele afwijzing had de regering-May aanvankelijk 21 dagen om terug te keren naar het parlement met een nieuw plan. Maar zo lang willen de parlementsleden niet wachten. Woensdag werd een amendement op een ordemotie - op zich al vrij uitzonderlijk - goedgekeurd die de termijn terugbrengt naar drie dagen. 308 parlementsleden schaarden zich achter het amendement, 297 anderen tegen.

Officieel wil het parlement daarmee de kans beperken op een harde Brexit, een uitstap uit de EU zonder akkoord. ‘Het doel is om te vermijden dat de regering buiten tijd gaat richting een ‘no deal’. Als en wanneer het plan van de premier dinsdag wordt weggestemd, dan kunnen we niet wachten tot 12 februari voor de volgende stemming. De situatie is nu te dringend’, viel te horen in parlementaire kringen.

Nieuwe nederlaag

Premier May en haar regeringsleden verliezen daarmee nog maar eens een cruciale stemming in het parlement. Dinsdag kreeg het parlement er al een amendement door dat de bevoegdheden van de regering om belastingen te heffen en te innen in een no deal-scenario gevoelig inperkt.

Bovendien is het niet zozeer oppositiepartij Labour die May hier de das om doet. Het grootste deel van de oppositie zou eerder broeden op een motie van wantrouwen wanneer de premier dinsdag de stemming verliest, om dan naar vervroegde verkiezingen te kunnen gaan. Het amendement werd ingediend door een parlementslid van de Conservatieve partij van May, Dominic Grieve, en werd gesteund door een hele resem Conservatieve ex-ministers en -staatssecretarissen.

De Britten verlaten de Europese Unie op 29 maart, met of zonder akkoord, herhaalde May al meermaals. De kans dat het huidige Brexit-akkoord het niet haalt, lijkt steeds groter te worden.