Werkstraf voor man die vrouwelijke collega vastgreep en zei ‘haar te willen neuken’

Een 33-jarige man uit Oudsbergen (Limburg) is woensdag door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van vijftig uur wegens ongepast gedrag naar een vrouwelijke collega.

De dertiger had met zijn hand tweemaal getikt tegen het achterwerk van de twee jaar jongere vrouw en haar hoofd bij de haren naar achteren getrokken. Daarbij zou hij met zijn gezicht bijna tegen het hare hebben gestaan en gezegd hebben: ‘Zo zou ik u nu eens graag willen neuken’. De rechtbank spreekt van seksueel intimiderend gedrag.

De feiten speelden zich tussen 1 en 18 april 2016 af in Hasselt en werden bevestigd door een getuige. Het slachtoffer had aan de man gevraagd om haar met rust te laten, maar daar had hij blijkbaar geen oren naar. De vrouw zou naar eigen zeggen door de man ook een betere functie met een betere vergoeding zijn misgelopen.

Op het proces werd overigens duidelijk dat de beklaagde eerst zelf naar de politie was gestapt om tegen de vrouw een klacht in te dienen wegens laster.

‘Maatschappelijk onaanvaardbaar’

In het vonnis stelt de rechtbank dat er geen hiërarchisch verband tussen beklaagde en slachtoffer bestond. De rechter bestempelde de feiten voorts als maatschappelijk onaanvaardbaar. Ze geven blijk van een gebrek aan respect voor andermans fysieke, psychische en seksuele integriteit, luidt het.

De man beschikte over een blanco strafblad en kwam daardoor in aanmerking voor een werkstraf. Voert hij die niet binnen de termijn uit, dan wacht hem een celstraf van twee maanden. Aan de burgerlijke partij moet de dertiger 865 euro schadevergoeding betalen. Het slachtoffer had aanvankelijk meer dan 5.000 euro gevraagd, maar de rechtbank heeft dat bedrag dus gereduceerd.