Waarom het eten op het vliegtuig altijd anders smaakt
Foto: Getty Images

Of het nu gaat om een stuk chocolade of een warme maaltijd: eenmaal het vliegtuig in de lucht hangt, smaakt het eten net altijd een tikkeltje anders dan wanneer je het zou opeten met beide voeten op aarde. Daar is een wetenschappelijke verklaring voor.

Volgens Herbert Stone, doctor in de voedingsleer, zijn de frissere temperaturen in het vliegtuig een deel van de verklaring: we onderscheiden smaken slechter wanneer het koud is, zo vertelt hij aan CNN.

Bovendien zijn onze smaakorganen verbonden met onze reukzin. ‘Als een van beiden het even laten afweten, zal je het voedsel anders waarnemen. En dat is precies wat er gebeurt tien kilometer boven de grond. De druk in de vliegtuig zorgt ervoor dat het zuurstofgehalte in ons bloed vermindert. Dat houdt in dat het vermogen van de olfactorische receptoren, simpel gezegd onze reukzin, ook afneemt. Daar komt nog eens bij de luchtvochtigheid in het vliegtuig gemiddeld zo’n twaalf procent lager is dan in de Sahara, wat een directe invloed heeft op onze neus.’

Het gebrek aan circulerende lucht en de lage luchtvochtigheid verminderen met andere woorden de reuk en smaakgevoeligheid. ‘Als je eenzelfde gerechtje zou eten op zeeniveau in plaats van hoog in de lucht, zal het veel sterker en intenser smaken’, aldus Stone.

Achtergrondgeluiden

Maar ook het geluid speelt een rol. ‘Je hoort continu het gedreun van de motoren, en als je pech hebt, zitten er ook enkele luidruchtige passagiers op je vlucht. Bijkomend onderzoek toonde aan dat, ongeacht de omgeving, de smaakbeleving onderdrukt wordt door luide achtergrondgeluiden.’

Of een smaak hierdoor wordt beïnvloed is ook afhankelijk van wélke smaak. Uit onderzoek van het Fraunhofer institute for building physics (IBP) zal zout gemiddeld twintig tot dertig procent minder intens smaken. Bij suiker is dat maar vijftien tot twintig procent. Voorts bleek nog dat fruitige aroma’s en zuren min of meer stabiel blijven.’ Ook kruiden, gebruikt in traditionele kerrieschotels, paddenstoelen en harde kazen komen in de lucht nog steeds tot hun recht.

De grootste verliezers in de lucht zijn dan weer de gerechten die het moeten hebben van subtiele smaken. Denk daarbij aan pasta, vis of kip. ‘Sommige passagiers omschrijven deze gerechten als karton of vinden ze ronduit smakeloos’, aldus Stone.

Geen sterrenrestaurant

Tot slot moeten passagier ook rekeninghouden met de omstandigheden: het cabinepersoneel mag niet vergeleken worden met een getrainde chef-kok. De keuken in het vliegtuig, als je dat al een keuken kan noemen, is eigenlijk niets meer dan een oven. Alle onderdelen van het gerecht worden samen verwarmd, wat ook betekent dat ze allemaal dezelfde baktijd moeten hebben. En dat heeft zijn gevolgen.