De slachtoffers van de brand in een escape room in het Poolse Koszalin hadden geen schijn van kans om de ramp te overleven, zo zegt het openbaar ministerie in Polen dat de zaak onderzoekt.

‘De deurklink aan de binnenkant van de deur was eraf geschroefd en was weggeborgen’, aldus woordvoerder Ryszard Gasiorowsk.

Ook van buitenaf kon er door de vlammen niemand bij de meisjes geraken. ‘Er was geen andere weg naar buiten dan de gesloten deur’, zei Gasiorowski. De vensters waren met gipsplaten afgesloten.

De deurklink vinden was een onderdeel van het spel, waarbij de deelnemers onder tijdsdruk uit de ruimte moeten ontsnappen waarin ze zijn opgesloten.

Tieners die omkwamen bij brand in Poolse escape room waren kansloos
Foto: REUTERS

Vijf 15-jarigen overleden

Voor vijf meisjes van 15 jaar bleek de escape room een dodelijk val waaruit ze niet meer weggeraakten. De meisjes speelden het spel ter gelegenheid van een verjaardag. Donderdag worden ze begraven. Een 25-jarige werknemer liep zware brandwonden op.

De 28-jarige eigenaar van de escape room is opgepakt. Hij wordt beschuldigd van inbreuken op de veiligheid en doodslag door nalatigheid. Hij riskeert acht jaar cel.