Failliet slachthuis van Genk beboet voor slechte hygiëne
Bijna drie jaar na de sluiting loopt het slachthuis nog tegen een boete aan Foto: cc

Bijna twee jaar na het faillissement van het slachthuis van Genk heeft de correctionele rechtbank van Tongeren het slachthuis veroordeeld voor inbreuken op de hygiëne. De rechter legde het failliete slachthuis een boete van 24.000 euro op.

Een maand voor het faillissement deden controleurs van het FAVV een hercontrole van het slachthuis, omdat tijdens een eerdere controle verschillende onregelmatigheden waren vastgesteld. Zo werden tijdens de controle van eind maart 2016 kakkerlakken gevonden in de kleedkamer en eetruimte voor het personeel en raakten geslachte varkens de vloer van de koelruimte waar ze bewaard werden omdat die hiervoor te klein was. Het slachthuis kreeg toen een waarschuwing en enkele dagen tijd om zich in orde te stellen.

Tijdens de hercontrole enkele dagen later vonden de controleurs opnieuw enkele onregelmatigheden, zoals restanten van de vorige slachtdag op een schuif voor de darmen naar de darmwasserij, schimmel op verschillende vleeshaken die in varkensfrigo hingen en verschillende vuile messen in de verwerkingsruimte voor varkensvlees. Ook bij de runderlijn werden toen opnieuw onregelmatigheden vastgesteld. Zo werden slachtrestanten teruggevonden op de sterilisator voor de rugzaag en de rugzaag zelf. Op de rails van de runderlijn zelf werd er een overmatige vetaanslag vastgesteld.

Uit de verschillende controles van het FAVV blijkt, volgens de rechter, dat het slachthuis ‘manifest, welbewust en structureel verzuimde om de toepasselijke reglementering inzake de levensmiddelenhygiene na te leven.’

Het slachthuis van Genk ging failliet een maand na de hercontrole, op 4 mei 2016.