Zware sneeuwval en lawines blijven Oostenrijk en Zuid-Duitsland teisteren
München, Duitsland Foto: AP

Verschillende steden in het zuiden van Duitsland zijn van de buitenwereld afgesloten door zware sneeuwval. In Oostenrijk geldt sinds woensdag de hoogste alarmfase voor lawinegevaar. Tot woensdagavond wordt in Oostenrijk 60 tot 80 centimeter bijkomende sneeuw verwacht.

De wegen in de omgeving van Jachenau, Duitsland, zijn geblokkeerd, nadat de enige toegangsweg naar het dorp is afgesloten. Er wordt verwacht dat de toegang tot vrijdag geblokkeerd zal blijven. Inwoners geraken niet meer naar de winkel en vrachtwagens moeten daarom voedsel aanvoeren.

Ook de 350 inwoners van Buchenhöhe, ten zuiden van Berchtesgaden in Duitsland, moeten wachten op noodhulp die per vrachtwagen gebracht zal worden. Ook hier is de enige toegangsweg geblokkeerd door sneeuw en omgevallen bomen. Vele scholen in de omgeving zijn gesloten. De overheden melden dat het risico op lawines toeneemt.

In het noorden van Duitsland hebben ze dan weer last van veel regen die door stormwind wordt aangevoerd. De steden Lübeck en Wismar staan onder water en de steden aan de kust verwachten later in de dag zware rukwinden.

In vele dalen in de Oostenrijkse Alpen is er zo intussen een grote kans op lawines. Daardoor is verkeer onmogelijk. In het Hochkarmassief, in de deelstaat Niederösterreich, blijven de skicentra maandag tot nader order gesloten. Zo’n 2.000 mensen, onder wie vele toeristen zitten vast in dorpjes van de vallei Sölktal omdat er geen doorkomen meer aan is.

Drie skiërs, twee Duitsers en een Sloveen, zijn omgekomen toen ze zich van de skipistes af waagden. Vier andere langlaufers zijn vermist.