Is een van de bekendste Leuvense beelden fout geplaatst?
De vrouw dreef volgens de legende stroomopwaarts, met haar hoofd eerst, maar dan zouden haar haren anders moeten liggen. Foto: hsb

Staat het beeld van Fiere Margriet op de Leuvense Dijleterrassen wel correct zoals in de legende? Alleszins niet volgens de wetten van de fysica. Of zit er een fout in het beeld?

Volgens de legende van Fiere Margriet dreef zij na haar gruwelijke dood stroomopwaarts op de Dijle, gedragen door de vissen. Het beeld van kunstenaar Willy Meysmans uit 1982 toont dan ook een drijvende vrouw aan de Dijleterrassen. Bij overstromingen gebeurt het af en toe dat Margriet ook écht lijkt te drijven.

Maar het beeld klopt niet helemaal, volgens Leuvenaar Steven Vermoere. ‘Als ze stroomopwaarts zou dobberen met haar hoofd eerst, dan zou haar haar niet kaarsrecht naar achter liggen. Volgens de wetten van de fysica zou het haar dan door de stroming onder haar lichaam moeten drijven. Conclusie: de Fiere Margriet ligt verkeerd.’

Zowel schepen van Cultuur Denise Vandevoort (SP.A) als voormalig schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (CD&V), die het beeld zo op die plaats liet monteren, valt uit de lucht. ‘Samen met een medewerker hebben we de legende grondig bestudeerd om zeker te zijn hoe we het beeld moesten plaatsen toen het in 2012 naar daar verhuisde. En het beeld staat juist, want het hoofd moest stroomopwaarts liggen tegenover de rest van het lichaam’, zegt Robbeets.

Conclusie: wellicht ligt de fout al dan niet bewust bij de kunstenaar.