VRT-journalist over mishandeling in China: ‘Ik heb gehuild en voor mijn leven gesmeekt’
Foto: vrt

VRT-journalist Tom Van de Weghe getuigt in het Nederlandse tv-programma ‘Medialogica’ over zijn mishandeling door een Chinese knokploeg, zowat tien jaar geleden. ‘In China kan je elke dag een spectaculaire reportage maken, maar dan word je bont en blauw geslagen.’

Van de Weghe was in 2008 in China aan de slag als VRT-correspondent voor de Vlaamse openbare omroep, toen hij en zijn ploeg eind november werden aangevallen, geslagen en beroofd door lokale autoriteiten in de provincie Henan. De Chinese veiligheidsdiensten konden het blijkbaar niet hebben dat Van de Weghe daar een reportage kwam maken over aids.

Van de Weghe zou gaan praten met enkele ngo’s die aidswezen opvangen en medische hulp verlenen aan aidspatiënten. De politie en de lokale overheid bleken op de hoogte van de afspraken. Ze hadden de medewerkers van de organisaties verboden om met de journalist en de cameraploeg te praten.

‘Geslagen en bestolen door getrainde patsers’

De hele dag werden Van de Weghe en zijn ploeg gevolgd. Toen ze op weg waren naar een ander dorp, moesten ze aan de kant gaan staan en kwamen mannen op hen af. Ze eisten de tape van het interview, die de ploeg hen naar eigen zeggen meteen gaf.

Bekijk hier de volledige reportage:

Op weg naar de luchthaven werd de cameraploeg opnieuw tegengehouden. De VRT-medewerkers kregen klappen en moesten nog meer tapes afgeven. De overvallers stalen ook geld, micro’s en batterijen vooraleer ze de ploeg terug naar de luchthaven lieten rijden.

‘Op een bepaald moment zien we in de verte een busje aankomen en daar stappen zes van die beren uit. Geschoren, getrainde patsers, ‘vleeskoppen’ zoals we die in China noemen’, aldus de journalist in de ‘Medialogica’-reportage ‘Xi, Xi wat jij niet ziet’ over censuur in China.

‘Spaar ons. Maak ons niet dood’

‘Ze hebben ons uit de wagen gesleurd en uitgekleed. We werden geslagen en bestolen. Onze toestellen en het geld dat ik bij me had, hebben ze allemaal meegenomen.’

‘Het was een bende die op ons was afgestuurd, met de bedoeling om die reportage van antenne te houden. ‘Neem alles mee wat we hebben’, heb ik nog gezegd. We stonden huilend en schreeuwend en bijna naakt in de vrieskou. ‘Spaar ons. Maak ons niet dood’, heb ik nog gesmeekt.’

VRT vroeg nadien compensatie voor de beschadigde apparatuur, excuses aan de journalisten en de garantie dat journalisten veilig kunnen werken. De Chinese autoriteiten gaven enkele weken later de in beslag genomen tapes terug. Het incident kreeg ook nog een staartje in het Vlaams Parlement.