North Sea Port heeft recordjaar achter de rug
Themabeeld haven van Gent Foto: Photo News

De Belgisch-Nederlandse fusiehaven North Sea Port in Gent kende in 2018 een nieuw recordjaar.

In totaal realiseerde de haven een goederenoverslag via zeevaart van meer dan 70 miljoen ton, 5,5 procent meer dan 2017, zo bleek woensdag bij de voorstelling van de jaarcijfers. De havendirectie toont zich voorzichtig optimistisch over 2019, maar waarschuwt wel voor de mogelijke gevolgen van de Brexit.

De Gentse haven kende in 2016 een recordjaar op het vlak van goederenoverslag, en die trend zette zich ook na de fusie met Zeeland Seaports door. In 2017 steeg de overslag naar 66,6 miljoen ton, vorig jaar werd beëindigd met 70,3 miljoen ton.

De groei doet zich in bijna alle segmenten voor en is voor beide havens een record. Met binnenvaart bijgeteld klopt North Sea Port af op een totale overslag van 128,3 miljoen ton.

Het aandeel trans-Atlantische schepen bleef met zowat 30 procent gelijk. Maar de belangrijkste bestemmingen zijn Europees: Europa vertegenwoordigt een maritieme overslag van 61 procent.

De mogelijke gevolgen van de Brexit en bijbehorende handelsbelemmeringen in 2019 zijn dan ook niet te onderschatten. De havendirectie toont zich optimistisch, maar de nakende Brexit en een krimpende economische groei zetten aan tot voorzichtigheid. In totaal gaat het om 7 à 8 procent handel met het Verenigd Koninkrijk. ‘We zijn voorzichtig, maar de Brexit zal geen rampscenario betekenen’, zegt ceo Daan Schalck. Sinds medio 2018 neemt de groei van goederenoverslag lichtjes af.