De vrouw van een van de rijkste mannen van Noorwegen is vermoedelijk ontvoerd. Van haar familie is losgeld in cryptomunten geëist, zegt de politie.

De 68-jarige Anne-Elisabeth Hagen is de vrouw van de Noorse vastgoedmagnaat Tom Hagen. Sinds 31 oktober is ze vermist. Het nieuws over haar verdwijning is nu pas bekendgemaakt.

‘Er is losgeld geëist, en er zijn ernstige bedreigingen gemaakt in deze zaak’, zei politie-inspecteur Tommy Broeske op een persconferentie. ‘We adviseren de familie momenteel om niet te betalen.’

De Noorse tabloid Verdens Gang meldt op basis van anonieme bronnen dat 9 miljoen euro is geëist, in de cryptomunt Monero. De politie geeft geen commentaar over het geëiste bedrag.

Dit soort ontvoeringszaken is zeer uitzonderlijk in Noorwegen, een land met lage criminaliteitscijfers. Het fortuin van Tom Hagen wordt geschat op 1,7 miljard kronen (174 miljoen euro).

Anne-Elisabeth Hagen zou uit de badkamer van haar woning zijn ontvoerd. Via het internet zou er beperkte communicatie geweest zijn met de kidnappers.