Julian Alaphilippe had nood aan lange ‘break’ na topjaar: “Ik zou graag een Monument winnen”
Foto: BELGA

Julian Alaphilippe kende een droomseizoen in 2018 met twaalf overwinningen. Uitschieters waren twee ritzeges en de bergtrui in de Tour de France, de Clasica San Sebastian en de zege in de Waalse Pijl, waar hij Alejandro Valverde achter zich liet.

Voorts was er ook nog een rit- en de eindzege in de Ronde van Slovenië, een rit- en eindzege in de Ronde van Groot-Brittannië, een overwinning in de Dauphiné, twee ritzeges in de Ronde van het Baskenland en een rit in de Colombiaanse rittenkoers Oro y Paz.

Julian Alaphilippe (26) trapt het nieuwe seizoen opnieuw af in Zuid-Amerika. Deze keer niet in de Colombia Oro y Paz, maar wel in de Argentijnse Vuelta a San Juan op 27 januari. Daarna volgt de Colombiaanse rittenkoers van 12 tot 17 februari. Verder zal hij komend seizoen Parijs-Nice aan zich voorbij laten gaan en neemt hij deel aan de Strade Bianche en Tirreno-Adriatico. Zijn eerste koers op Franse bodem wordt wellicht pas de Dauphiné.

“Ik verander graag eens van mijn programma”, zegt hij op de winterstage van Decuninck - Quick-Step in het Spaanse Calpe. “Ik start zonder druk in Colombia, ik hoef er niet te winnen en die koers past perfect in mijn voorbereiding op het voorjaar. Natuurlijk, als renner ben ik overal waar ik start ambitieus, maar het is geen must. Daarna volgen de Italiaanse koersen waar ik echt zin in heb.”

Julian Alaphilippe had nood aan lange ‘break’ na topjaar: “Ik zou graag een Monument winnen”
Foto: Photo News

“Lat ligt hoog”

Start hij dat nieuwe seizoen met meer druk na zo’n succesjaar? “Wat ik vorig seizoen voor elkaar heb gebracht is inderdaad wel groots. Dat besef je pas als je daar in de winter op terugkijkt. Tijdens het seizoen zelf ben je daar minder mee bezig of ben je je daar minder van bewust. De lat ligt inderdaad hoog en het zal inderdaad zeer moeilijk worden om hetzelfde te realiseren in 2019. Anderzijds, je moet niet te veel achterom kijken. In 2019 staat de teller weer op nul, nu is het zaak om vooruit te kijken.”

“Het was ook een lang seizoen”, stelde hij nog. “Ik startte in Colombia en eindigde op het WK. Dat resultaat viel tegen. Ik was de grote favoriet en werd achtste. Ik had gewoon de benen niet. Natuurlijk was dat een teleurstelling en na dat WK had ik nood aan een lange break, even helemaal weg zijn uit de koers, wekenlang zonder sport. Ik heb genoten van mijn vakantie, mijn tijd met familie en vrienden. Ik had er echt nood aan om het even rustig aan te doen en de batterijen weer op te laden.”

“Ik zou graag een Monument winnen. Wie niet”, lachte hij. “Ik ga er alles aan doen om dat realiseren. In Milaan-Sanremo werd ik al eens derde (na een sprint met Kwiatkowski en Sagan), maar het is een aartsmoeilijke koers om te winnen. Daarna zijn de Ardense wedstrijden andermaal een belangrijk objectief. Vorig jaar lukte het me om de Waalse Pijl eindelijk te winnen, nu hoop ik op succes in La Doyenne.”