18-jarige Saudische mag asiel aanvragen in Australië
Rahaf Mohammed al-Qunun met de immigratiepolitie in de luchthaven van Bangkok. Foto: AP

Australië overweegt asiel te verlenen aan de Saudische vrouw die het misbruik van haar familie wilde ontvluchten. Dat heeft het Australische ministerie van Binnenlandse Zaken beslist, na een positief advies van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR had aan de autoriteiten in Australië laten weten dat ze de vrouw als een vluchtelinge beschouwt. Op basis daarvan overweegt de Australische overheid om Rahaf Mohammed al-Qunun asiel te geven.

De 18-jarige Al-Qunun sloeg op de vlucht tijdens een verblijf met haar familie in Koeweit. Ze kwam zaterdag aan in het Thaise Bangkok. De jonge vrouw zegt dat ze weg wil uit Saudi-Arabië omdat ze er door mannelijke familieleden geslagen wordt. Sommige familieleden zouden haar ook met de dood hebben bedreigd. Ze vreest niet alleen haar familie, maar ook de overheid omdat ze de islam afgezworen heeft.

De Thaise autoriteiten hielden haar tegen en namen haar paspoort af. De migratiedienst zegt dat ze werd tegengehouden omdat ze geen ticket had voor een retourvlucht, geen geld op zak had en geen verklaring kon geven voor haar verblijf in Thailand. De vrouw weigerde echter op de vlucht naar Koeweit te stappen en barricadeerde zichzelf in een hotelkamer.

Via de berichten en video’s op haar Twitter-account kon de buitenwereld alles volgen, waarop Bangkok afzag van het plan al-Qunun uit te wijzen. Ze schreef onder meer te vrezen voor haar veiligheid als ze verplicht werd naar haar familie terug te keren. Ze werd overgedragen aan medewerkers van de UNHCR, in afwachting van een beoordeling van haar vluchtelingenstatus.

Het verhaal van al-Qunun raakte al snel internationaal bekend, als een nieuw voorbeeld van de repressie in het Saudische koninkrijk.

Australische politici hebben al laten verstaan dat de asielaanvraag van de Saudische aanvaard zal worden. ‘Als blijkt dat ze een vluchtelinge is, dan zullen we heel, heel, heel ernstig bestuderen of het mogelijk is een humanitair visum te geven’, zei minister van Gezondheid Greg Hunt.