Syriëstrijder hoofdverdachte van diefstal autopsieverslagen 22/3
Archiefbeeld aanslagen 22 maart 2016 Foto: ap
De 27-jarige man die is opgepakt omdat hij uit het Brusselse parketgebouw een harde schijf zou gestolen hebben met de autopsierapporten van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016, is een teruggekeerde Syriëstrijder. De raadkamer van Brussel heeft zijn aanhouding bevestigd, hij blijft nog zeker een maand in de cel.

Iliass Khayari (27) had vorige donderdag een afspraak met de probatie-assisent die moest controleren of hij zich aan de voorwaarden van zijn vrijlating  hield. Khayari werd in 2016 tot 5 jaar cel veroordeeld, waarvan de helft met uitstel wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie in het zogenaamde proces Zerkani 2.  Khalid Zerkani was een belangrijk ronselaar van Syriëstrijders  in Brussel.

De probatiecommissie zetelt in het Portalis-gebouw in Brussel waar ook het Brusselse parket, de onderzoeksrechters en de wetdokters hun lokalen hebben. Wie het gebouw binnen wil, moet zich laten registreren en passeren langs een metaaldetector. Dat deed Khayari ook.

Dictafoon, parfum, harde schijf

Het gerecht vermoedt dat hij alvorens hij naar zijn afspraak ging vanuit de wachtruimte naar het toilet is gegaan en van daaruit naar het (niet-gesloten) kantoor van een van de Brusselse wetsdokters. Daar stelde de wetsdokter later op de dag vast dat er een reeks voorwerpen waren verdwenen. Onder andere een dictafoon, parfum en een back-up schijf van haar computer.

De harde schijf was, aldus het parket,  niet gelabeld, en bevatte een volledige back up van de computer van de wetsdokter. Er staan dus verslagen van medische onderzoeken en autopsierapporten met betrekking tot verschillende lopende gerechtelijke onderzoeken op. Ook die van de slachtoffers aanslagen van 22 maart 2016. Maar ook documenten van de andere activiteiten van de wetsdokter. Aangezien de originele documenten zich in het dossier bevinden, heeft de diefstal geen impact op het lopende onderzoek. 'Dat dit vervelend is voor het parket is een understatement', zegt woordvoerder Ine Van Wymersch. 'We beseffen dat dit een enorme impact zal hebben op de slachtoffers van de aanslagen.' Volgens het Brusselse parket zijn er echter geen aanwijzingen dat het om gerichte diefstal ging of dat er link zou zijn met het dossier van de aanslagen. Het parket gaat er dus van uit dat het om een gelegenheidsdiefstal ging, ook al is de vermoedelijke dief dan een voormalige Syriëstrijder.

Khayari veroorzaakte in 2016 opschudding toen een telefoongesprek lekte waarin hij vanuit Syrië  pochte over een onthoofding waaraan hij zou hebben deelgenomen. Maar later zei hij aan de speurders dat hij dat enkel had gezegd om indruk te maken. Er werden nooit bewijzen gevonden. Khayari ontkent alles over de diefstal bij de wetsdokter.  

De raadkamer van Brussel heeft zijn aanhouding vanmiddag bevestigd, hij blijft een maand in de gevangenis. Hij werd vorige zaterdag al aangehouden. Het parket wil niet zeggen wat de elementen waren die tot zijn arrestatie hebben geleid.  

Hoe kan dit gebeuren?

Normaal is elke verdieping van het parketgebouw beveiligd en is er enkel toegang mogelijk met een badge. Maar de kantoren van de wetsdokters zitten op de benedenverdieping, waar ook veel externe bezoekers (zoals advocaten) ­komen. Op die benedenverdieping zijn onder meer de wachtzaal en de toiletten. De kantoren van de wetsdokters bevinden zich in de gang ernaast. Ze worden normaal gezien op slot gedaan, maar blijkbaar stond er donderdag een deur open. De wetsdokters staan zelf in voor de beveiliging van hun kantoren.

Naast de probatiecommissie zijn ook andere diensten als (een deel van) de jeugdrechtbank en de dienst slachtofferhulp in  het gebouw gevestigd. Logischerwijs komen in het gebouw veel mensen met een strafblad langs.