Aandeel Proximus wordt niet verhandeld
Foto: Photo News

Het aandeel Proximus is op vraag van het bedrijf tot nader order geschorst. Een eigenaardige stap.

De schorsing van het aandeel Proximus doet wenkbrauwen fronsen. Sinds gisteren circuleert dat  er mogelijk tot 2.000 banen op de tocht staan als gevolg van besparingen. Het feit dat Proximus nu het aandeel laat schorsen, wijst erop dat die informatie wezenlijk in strijd is met wat het bedrijf aan te kondigen heeft. Anders heeft het geen zin om op deze manier in te grijpen.

Minstens even opmerkelijk is dat de besparingsplannen gisteren al in de raad van bestuur zouden vastgelegd zijn. Als het plan dan toch al vaststaat, kan het niet zo moeilijk zijn om het te communiceren. Het volstond vanochtend de vakbonden bij zich te roepen.

Het geval Proximus toont een andere realiteit. Op de Brusselse beurs bestaat de gewoonte om geregeld aandelen te schorsen. Dat druist in tegen wat (institutionele) beleggers willen: een liquide markt waarin te alle tijde handel mogelijk is. ‘Brussel heeft toch wat van een mickey mouse-beurs’, reageert een financieel specialist.

Het aandeel zal trouwens de hele dag geschorst blijven terwijl er pas morgenochtend gecommuniceerd wordt door Proximus. 

Proximus-ceo Dominique Leroy wordt vandaag voor uitleg verwacht bij premier Charles Michel (MR) en minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD). Michel wil naar verluidt ‘niet voor voldongen feiten geplaatst worden, qua vorm noch qua inhoud’. Ook dat is eigenaardig. De aandeelhouders moeten de governance van het bedrijf respecteren. Een raad van bestuur moet de belangen van alle stakeholders behartigen. Als aandeelhouders het niet eens zijn met het bestuur, kunnen ze via de aandeelhoudersvergadering ingrijpen.

Analisten van ING ten slotte noemen het herstructureringsnieuws weinig verrassend. 'Ceo Dominique Leroy heeft al verscheidene keren in toelichtingen aan analisten gezegd dat er ingegrepen zou worden', schrijft ING. De komst van een vierde operator en het openstellen van het glasvezelnetwerk zijn punten van zorg. Bij Proximus werken verhoudingsgewijs ook beduidend meer mensen dan bij andere telecomspelers zoals Telenet of Voo.