Congolese kiescommissie belooft ‘resultaten binnen 24 à 48 uur’
Een medewerker van de verkiezingen houdt de stemmen bij in Kinshasa, Congo, op 30 december 2018. Foto: REUTERS

De voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo laten al even op zich wachten. De Congolese kiescommissie (Ceni) liet dinsdagavond weten dat de uitkomst binnen 24 à 48 uur kunnen bekendgemaakt worden. Eerder was Ceni al bezig met ‘deliberaties’.

‘Het is een kolossaal werk dat niet op enkele uren kan afgerond worden’, aldus Ceni-voorzitter Corneille Nangaa. ‘We verwachten tussen 24 en 48 uur nodig te hebben om het werk af te ronden. Het is met die vertraging dat we de voorlopige resultaten zullen publiceren.’

Aanvankelijk werden de eerste resultaten zondag verwacht, maar die deadline werd niet gehaald. In Congo gonst het van de geruchten dat Martin Fayulu vorige week zondag de verkiezingen overtuigend won en dus in principe op 18 januari de nieuwe president van Congo moet worden.

‘Onregelmatigheden’

De Congolese waarnemersmissie SYMOCEL, een samenwerkingsverband tussen verschillende Congolese ngo’s, zegt dat het tijdens de verkiezingen meermaals getuige is geweest van medewerkers in de stembureaus die knoeiden met de uitgebrachte stemmen. Ook de correcte procedure voor het tellen van de stemmen zou in zestien procent van de kiesbureaus niet gevolgd zijn.