Trump zoekt in primetime steun voor grensmuur
Foto: AP

Donald Trump spreekt dinsdagavond lokale tijd voor het eerst sinds zijn verkiezing het Amerikaanse volk in primetime toe vanuit het Oval Office. Met zijn speech wil hij een draagvlak creëren voor zijn controversiële grensmuur.

Het wordt de eerste televisietoespraak van president Trump vanuit het Oval Office sinds hij twee jaar geleden aantrad. De address to the nation wordt gelijktijdig uitgezonden op de nieuwszenders NBC, CBS, ABC, CNN en Fox News, en wel om 21 uur lokale tijd (woensdagochtend 3 uur Belgische tijd, red.), het drukst bekeken televisiemoment van de dag.

Zo’n address to the nation heeft vaak een boodschap van nationaal belang. Denk aan de toespraak van Barack Obama na de dood van Osama bin Laden, of die van George Bush op 9/11.

De rede komt er in de derde week van de shutdown, die een groot deel van de Amerikaanse overheid heeft platgelegd. Trump wil in de begroting 5 miljard Amerikaanse dollar voorzien voor de constructie van de grensmuur tussen Mexico en de Verenigde Staten, een van zijn grootste verkiezingsbeloften, maar de Democraten - die het Huis van Afgevaardigden in handen hebben - willlen daar niet van weten.

Noodtoestand?

De afgelopen dagen had Trump er in gesprekken met Democraten nog mee gedreigd de noodtoestand af te kondigen indien ze dwars bleven liggen. Een hooggeplaatste medewerker van het Witte Huis meldt dinsdag echter aan The Washington Post dat Trump niet van plan is dat te doen, toch niet tijdens de primetime televisietoespraak. ‘Trump wil met zijn toespraak het publiek overtuigen van de noodzaak van de grensmuur’, zo citeert de krant haar anonieme bron. ‘Van het uitroepen van de noodtoestand is geen sprake.’

Door de shutdown zitten duizenden Amerikaanse ambtenaren al meer dan twee weken noodgedwongen thuis. De impasse is eveneens desastreus voor de nationale parken, waar het vuilnis zich torenhoog opstapelt.