Autopsieverslagen aanslagen 22 maart gestolen bij inbraak parket
Archiefbeeld aanslagen 22 maart 2016 Foto: ap

Vorige week donderdag is er een diefstal gepleegd in het gebouw van het parket van Brussel. Dat bevestigt woordvoerder Ine Van Wymersch aan VTM Nieuws.

Uit het kantoor van een wetsdokter op het gelijkvloers werd een harde schijf gestolen waarop onder meer autopsierapporten uit verschillende dossiers staan. Het gaat onder meer om autopsierapporten van slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016. De dief is op klaarlichte dag het gebouw binnengedrongen.

Er is ondertussen een verdachte aangehouden. De 27-jarige man werd onder aanhoudingsbevel geplaatst en verschijnt woensdag voor de Brusselse raadkamer. De opgepakte verdachte heeft volgens het parket geen enkele link met de aanslagen van 22 maart of de slachtoffers. Volgens het Brusselse parket ontkent de man elke betrokkenheid bij de diefstal.

De diefstal vond vorige week donderdag plaats in het Portalisgebouw. Volgens gerechtelijke bronnen ging de dader er niet alleen vandoor met de externe harde schijf maar ook nog met andere spullen, zoals een dictafoon, zodat het erop lijkt dat het niet om een gerichte diefstal van de autopsierapporten ging.  Waarom de harde schijf werd gestolen, is niet duidelijk. Het parket weet ook niet of de dader op zoek was naar de autopsieverslagen.  Van de autopsierapporten die gestolen zijn, bestaan volgens de VRT wel nog documenten in het papieren dossier.

Het parket gaat de nabestaanden nu één voor één contacteren.

'Zeer verbazingwekkend'

'Dit is zeer verbazingwekkend nieuws', verklaart Philippe Vansteenkiste, voorzitter van de slachtoffervereniging V-Europe, aan VTM Nieuws. 'We stellen ons de vraag waarom specifiek deze zaken gestolen worden. Het is tamelijk onbegrijpelijk, het laatste wat je zou verwachten, dat er interesse bestaat voor dergelijke informatie.'

Op 22 maart 2016 vielen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek 32 doden, waaronder 17 Belgen. Het onderzoek naar de daders, de broers El Bakraoui, Lachraaoui, Abrini en hun netwerk, is nog bezig.