Premier roept ceo Proximus bij zich
De ceo van Proximus, Dominique Leroy. Foto: BELGA

De socialistische vakbond ACOD zegt dat de raad van bestuur van telecombedrijf Proximus dinsdagavond een zwaar afslankingsplan heeft goedgekeurd. Proximus bevestigt noch ontkent. Premier Charles Michel (MR) is not amused en roept Proximus-ceo Dominique Leroy bij zich voor een gesprek.

De raad van bestuur van Proximus heeft dinsdagavond het budget voor 2019 en de plannen voor de komende drie jaar goedgekeurd. Volgens de vakbond ACOD betekenen die plannen een jobverlies van 2.000 banen. 

‘We hebben in de wandelgangen opgevangen dat 2.000 van de 12.000 voltijdse banen geschrapt zouden kunnen worden, of een op de zes’, aldus vakbondsman Bart Neyens. Het gaat om geruchten, aldus Neyens voor de raad van bestuur. ‘We hebben nog geen kennis van zo’n beslissing, maar we willen met deze mededeling al een schot voor de boeg lossen.’

Proximus erkent in een persbericht dat er gesproken is over een 'kostenoptimalisering', maar gaf verder geen details. 'In het driejarenplan krijgt de nieuwe #shifttodigital-strategie een prominente rol', aldus Proximus. 'Die moet de transformatie van Proximus versnellen en het bedrijf voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst en de versnelling van de digitalisering.'

'In deze context werd ook besproken hoe Proximus verder kosten kan optimaliseren om zo zijn efficiëntie te verbeteren in een steeds moeilijkere marktomgeving', zo klinkt het nog.

Ceo van Proximus, Dominique Leroy, wordt woensdag bij de premier verwacht om toelichting te verschaffen. Michel wil naar verluidt 'niet voor voldongen feiten geplaatst worden, qua vorm noch qua inhoud'. 

'Onbegrijpelijke beslissing De Croo'

Het besparingsplan is volgens ACOD terug te voeren tot ‘de onbegrijpelijke beslissing van minister De Croo om de telecommarkt te openen voor een vierde telecomspeler. ‘Dit zal een grote impact hebben op alle telecomspelers. Dit kan 6.000 jobs kosten’, klinkt het.

ACOD zegt niet van plan te zijn de besparingsronde onopgemerkt voorbij te laten gaan. ‘Er kan geen sprake van zijn dat, nadat het personeel reeds serieuze inspanningen heeft geleverd de afgelopen jaren door een continue daling van de personeelsuitgaven, datzelfde personeel nu opnieuw de gevolgen moet dragen van deze foutieve beleidsbeslissing.’

De vakbond zegt zich met zijn achterban te zullen beraden over eventuele acties.