Europees Mensenrechtenhof buigt zich over euthanasiezaak tegen België
oncoloog Wim Distelmans Foto: AP

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft ermee ingestemd om zich te buigen over de zaak van een Belg die er niet mee akkoord gaat dat zijn moeder euthanasie kreeg van de bekende arts Wim Distelmans.

Tom Mortier stapte naar het Mensenrechtenhof nadat zijn moeder in 2012 wegens depressie euthanasie had gekregen van de bekende LEIF-arts en oncoloog Wim Distelmans.

Volgens Mortier schoot België te kort in het beschermen van het leven van zijn moeder en gebeurde er geen grondig onderzoek naar haar dood. ‘Dit was een vrouw die onder de zorg stond van een psychiater en volgens de medische definities een kwetsbaar persoon was’, aldus Robert Clarke, één van de advocaten van Mortier. ‘De staat had de plicht om haar te beschermen, maar deed dat niet.’

Het Hof gaat nu onderzoeken of de Belgische Staat inderdaad delen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden heeft.

Federale Euthanasiecommissie

De 64-jarige moeder van Mortier worstelde jarenlang met depressies. Toen haar eigen dokter weigerde om in te gaan op haar verzoek tot euthanasie, richtte ze zich tot andere artsen, onder wie Distelmans, die ook voorzitter is van de Federale Euthanasiecommissie.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mensen heeft België op de hoogte gesteld dat het de zaak onder de loep zal nemen en heeft een reeks vragen gestuurd die schriftelijk dienen beantwoord te worden.