‘Massale onregelmatigheden’ tijdens Congolese verkiezingen
Foto: REUTERS

Een Congolese waarnemersmissie die tijdens de presidentsverkiezingen van 30 december 110 stembureaus bezocht, heeft dinsdag gezegd dat het in bijna de helft daarvan ‘massale onregelmatigheden’ heeft vastgesteld.

De Congolese waarnemersmissie SYMOCEL, een samenwerkingsverband tussen verschillende Congolese ngo’s, zegt dat het meermaals getuige is geweest van medewerkers in de stembureaus die knoeiden met de uitgebrachte stemmen.

Daarnaast zou in zestien procent van de kiesbureaus de correcte procedure voor het tellen van de stemmen niet zijn gevolgd. Zo werd er bijvoorbeeld gewerkt met de automatische uitdraai van de stemcomputers, en werden de stemmen niet handmatig geteld. Nochtans is dat bij wet vereist.

Ook zou bijna geen enkel stembureau de plaatselijke verkiezingsresultaten na de telling bekend hebben gemaakt met een aanplakbiljet aan de gevel. Ook dat is een wettelijke vereiste.

Op de voorlopige resultaten van de Congolese verkiezingen is het nog steeds wachten. Aanvankelijk zou dat zondag gebeuren, maar die deadline werd niet gehaald. In Congo gonst het van de geruchten dat Martin Fayulu vorige week zondag de verkiezingen overtuigend won en dus in principe op 18 januari de nieuwe president van Congo moet worden.