Muyters is kandidaat-voorzitter van Wereld Antidoping Agentschap
Philippe Muyters. Foto: pn
Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) heeft zijn kandidatuur ingediend om voorzitter te worden van het World Anti-Doping Agency (Wada).

‘Het klopt dat hij zich kandidaat heeft gesteld’, bevestigt Muyters’ woordvoerder Thomas Pollet. ‘De minister zetelt al negen jaar in de raad van bestuur van het Wada en verschillende bestuurders hebben hem aan de mouw getrokken. Zijn werk in de raad van bestuur wordt blijkbaar geapprecieerd. Bovendien ligt het Wada de minister na aan het hart.’ Het Wada wordt vandaag voorgezeten door de Brit Craig Reedie, eveneens lid van de Internationaal Olymisch Comité.

Maar er is nog een hele weg af te leggen vooraleer Muyters eventueel de voorzittershamer in handen krijgt. In een eerste fase zal hij moeten vechten om dé kandidaat te worden die Europa naar voren schuift. Die keuze wordt gemaakt door de Raad van Europa.

Hij heeft alvast concurrentie van de Noorse Linda Hofstad Helleland, vandaag vicevoorzitter van het Wada. Of Europa Muyters naar voren schuift, zou eind deze maand al duidelijk kunnen worden. In een tweede fase zal Muyters dan de rest van de landen-leden en leden uit de Olympische beweging moeten overtuigen. De definitieve beslissing wordt niet voor juni verwacht.

Pollet benadrukt dat het voorzitterschap onbezoldigd is, op een onkostenvergoeding na. Van de voorzitter wordt verwacht dat hij de hele wereld rondreist.