Sancties tegen Iran voor twee moorden in Nederland
Stef Blok, Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. Foto: AFP

Iran zat waarschijnlijk achter twee moorden die in 2015 en 2017 op Nederlands grondgebied werden gepleegd. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nederland acht het ‘waarschijnlijk’ dat Iran verantwoordelijk is voor de moord op twee Nederlanders van Iraanse afkomst, gepleegd in Almere en Den Haag. De twee waren tegenstanders van het regime in Teheran. Dat melden de Nederlandse ministers Stef Blok en Kajsa Ollongren, op basis van informatie van de Nederlandse en buitenlandse inlichtingendiensten.

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD heeft ‘sterke aanwijzingen’ dat Iran hier achter zat, schrijven de ministers in een brief aan het Nederlandse parlement. ‘Het kabinet vindt dat dergelijke vijandige acties de Nederlandse soevereiniteit op flagrante wijze schenden en onaanvaardbaar zijn.’

Diplomaten uitgezet

De Europese Unie heeft vandaag sancties ingesteld tegen twee Iraanse personen en de Iraanse militaire inlichtingendienst. Nederland had daarom gevraagd. Samen met enkele andere Europese landen, waaronder België, hebben onze noorderburen ook 'ernstige zorgen' overgemaakt over ‘vijandige acties’ op Europees grondgebied. 

De liquidaties waren ook de reden dat in juni 2018 twee diplomaten van de Iraanse ambassade Nederland werden uitgezet, hoewel de reden toen stil werd gehouden. Ook de ambassadeur werd ontboden. De twee personen tegen wie nu sancties worden ingesteld, zijn medewerkers van de Iraanse inlichtingendienst. De sancties tegen hen kwamen er niet omwille van hun betrokkenheid bij de moorden, maar wel ‘als duidelijk signaal dat Nederland het ontoelaatbaar vindt dat Iran waarschijnlijk achter deze ernstige zaken zit’, klinkt het in de brief.

Nederland was niet het enige doelwit van Iran. Vorig jaar werden in Denemarken en Frankrijk op het laatste nippertje aanslagen verijdeld. In Denemarken ging het om een moordplan op drie Arabische separatisten. Bij de verijdelde aanslag in Frankrijk was een Iraans-Belgisch koppel betrokken. Het echtpaar had een bom moeten laten afgaan op een bijeenkomst van een Iraanse oppositiebeweging in Parijs.