Finnair uitgeroepen tot veiligste luchtvaartmaatschappij
Het personeel van Finnair heeft reden tot lachen. Foto: Finnair

De Finse luchtvaartmaatschappij Finnair was het voorbije jaar de veiligste ter wereld. Emirates, dat het jaar daarvoor de titel van veiligste luchtvaartmaatschappij behaalde, staat op plaats vier.

Dat blijkt uit een ranking opgesteld door het Duitse onderzoeksbureau voor vliegtuigongevallen Jacdec (Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre), waarvoor data van honderd luchtvaartmaatschappijen met de drukste verkeerslijnen onder de loep werden genomen.

Finnair kon van die honderd maatschappijen het laagste aantal veiligheidsincidenten voorleggen. Met een risico-index van 93,91 procent staat de Finse luchtvaartmaatschappij net voor Singapore Scoot Tigerair en Norwegian Air Shuttle.

Luchtvaartmaatschappijen uit Europa en Azië domineren de top van veiligste maatschappijen. Onderaan staan maatschappijen uit Rusland, Ethiopië en Indonesië. De slechtst scorende maatschappij van de honderd is Garuda Indonesia, met een risico-index van 52,11 procent.

Ter info: het onderzoeksbureau gaat uit van een maximale score van honderd procent. Elk ongeval, incident, gewonde persoon of overlijden wordt van die score afgetrokken.

Dit is de volledige top tien:

1. Finnair, Finland
2. Scoot Tigerair, Singapore
3. Norwegian Air Shuttle, Noorwegen
4. Emirates, Verenigde Arabische Emiraten
5. Air Europa, Spanje
6. Transavia, Nederland
7. Etihad Airways, Verenigde Arabische Emiraten
8. Virgin Atlantic Airways, Groot-Brittannië
9. KLM, Nederland
10. Jetstar Airways, Australië