Gestorven Belgische vrouw bij protesten in Parijs was ‘fake news’
Themabeeld gele hesjes aan de Arc de Triomphe in Parijs Foto: Photo News

Coralie Thoreau zou zaterdag bij protesten van de gele hesjes in Parijs het leven gelaten hebben. Een man getuigde over haar dood in een video, die viraal ging op het internet. Verschillen Franse en Belgische media pikten het verhaal op, maar Buitenlandse Zaken ontkent de dood van de vrouw.

Het verhaal over de vrouw werd in verschillende Franstalige media verteld, waarop het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken op zoek ging naar meer informatie. Uit het onderzoek blijkt dat er helemaal geen Belgische vrouw gestorven is bij de Franse protesten. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is niet opgezet met het nieuws. Hij wil uitzoeken of er juridische stappen mogelijk zijn tegen de man die de valse getuigenis plaatste en roept op tot een debat in het parlement, want hij vindt dat ‘zijn diensten wel wat beter te doen hebben dan fake news uit te pluizen’.

De man die de video maakte heeft zich ondertussen geëxcuseerd. ‘Ik wil me publiekelijk verontschuldigen dat ik de dood van Coralie aankondigde, terwijl ze eigenlijk slechts gewond was’, aldus de man.

Er circuleren vaker valse nieuwsberichten over de acties van de gele hesjes in Frankrijk. Het Franse persbureau AFP probeert via factchecking enkele van die berichten te ontkrachten. Zo circuleerde onder meer het bericht dat aanhangers van de gele hesjes-beweging ‘We want Trump’ scandeerden, iets wat de Amerikaanse student Charlie Kirk oppikte en president Trump retweette. Uiteindelijk bleken de beelden niet uit Parijs maar uit Londen te komen, bij een bijeenkomst van de extreemrechtse organisatie English Defence League toen ze de vrijlating van Tommy Robinson eisten.

Daarnaast werd ook gesuggereerd dat de Franse politie de gele hesjes-beweging steunde, omdat er beelden waren waarop te zien is dat ze hun helm afnemen. In realiteit had de politie een deal gesloten met de betogers. Zij deden hun helm af, in ruil gingen de betogers vredevol uit elkaar. Ze mochten eerst nog de Marseillaise zingen.